Ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση και προστασία της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα

1545
χουντής

Οι πολιτικές της ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την παρούσα κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου των αιγοπροβάτων στην ΕΕ.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες, Έκθεση σχετικά με την παρούσα κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου των αιγοπροβάτων στην ΕΕ.
 
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Εδώ και ένα χρόνο περίπου, οι τιμές των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος στην Ελλάδα, καταρρέουν και οι αιγοπροβατοτρόφοι βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η μείωση στην τιμή πώλησης του γάλακτος αγγίζει τα 20 λεπτά/κιλό, κάνοντας την παραγωγική διαδικασία εντελώς ασύμφορη και καθιστώντας την πλειοψηφία των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες.
 
Πολλοί παραγωγοί οδηγούνται σε μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής, άλλοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
 
Όλα αυτά, αποτέλεσμα της ασυδοσίας που επικρατεί στο χώρο, με παράνομες ελληνοποιήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, τις οποίες η κυβέρνηση αδυνατεί να σταματήσει, και οι οποίες φυσικά οδηγούν στη συμπίεση των τιμών παραγωγού, παράλληλα, με τις καταγγελίες για εκβιασμούς των παραγωγών από τις μεγάλες επιχειρήσεις του γαλακτοκομικού τομέα, δημιουργούν ένα τοπίο ιδιαίτερα δυσοίωνο. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι, ο παραγωγός πουλάει 40 λεπτά το λίτρο του κατσικίσιου γάλακτος και ο καταναλωτής το αγοράζει 2,50 ευρώ.
 
Την ίδια στιγμή, ένα εμβληματικό προϊόν της χώρας, η φέτα ΠΟΠ, μένει απροστάτευτο στις διμερείς συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες, με αντάλλαγμα καλύτερες συμφωνίες για το βοδινό κρέας ή ακόμη και την αυτοκινητοβιομηχανία!
 
Οι πολιτικές της ΕΕ αποτελούν κομμάτι του προβλήματος του κλάδου, που τόσα χρόνια επιβιώνει με πολλές δυσκολίες και εμπόδια, στη σκιά των μεγάλων βοοτροφικών μονάδων των κρατών-μελών του βορρά.
 
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να θέσει ως πολιτική προτεραιότητα την προστασία της αιγοπροβατοτροφίας, να δώσει κίνητρα σε νέους κτηνοτρόφους  και ελπίδα σε έναν κλάδο δύσκολο, που δίνει ζωή ιδιαίτερα σε περιοχές ορεινές, δυσπρόσιτες, μειονεκτικές. Έναν κλάδο που στη χώρα μας απασχολεί περίπου 300.000 ανθρώπους, δίνοντας εξαιρετικής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης προϊόντα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας