Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας-δίψας Βασίλη Δημάκη για το δικαίωμα στη μόρφωση

1102
μεταγωγή

Ο Βασίλης Δημάκης είναι φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, στο οποίο πέρασε όντας κρατούμενος, μέσα από την διαδικασία πανελληνίων εξετάσεων. Μετά από συνεχόμενες αρνήσεις από τις αρμόδιες αρχές, , λευκή απεργία πείνας, κινητοποιήσεις Φ.Σ. Συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων κατάφερε να πάρει τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούνταν με βάση το νόμο και να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής. Τότε, στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη στη διεκδίκηση του δικαιώματος του για πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στάθηκαν οργανώσεις, φορείς, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και χιλιάδες άνθρωποι μέσα από αποφάσεις συλλόγων και συλλογές υπογραφών.

Στη σημερινή συνθήκη που χτυπά όλα τα στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες οι κρατούμενοι/-ες είναι από τα πιο εκτεθειμένα κομμάτια της κοινωνίας. Τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο προστασίας των κρατουμένων απέναντι στον Covid – 19, δεν υπάρχουν μάσκες, αντισηπτικά ενώ ο συνωστισμός είναι τόσος πολύς που ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι τρομερά υψηλός. Επιπρόσθετα, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των φυλακών ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η υγεία τους και η ζωή τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά ακολουθούν εγκληματική πολιτική, δείχνοντας αδιαφορία απέναντι σε αυτή την κατάσταση και ως εκ τούτου οι κρατούμενοι/-ες τις τελευταίες ημέρες απεργούν από τις εργασίες της φυλακής και ζητούν να παρθούν μέτρα προστασίας σχετικά με την πανδημία.

Απέναντι στις ειρηνικές κινητοποιήσεις τους, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε με εισβολή δυνάμεων των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Βασίλης Δημάκης, την μέρα της εισβολής απήχθη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και μετήχθη βίαια (και χωρίς καν να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα) στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Αυτό είναι παράνομο, σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα, ενώ είναι αδύνατο να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της Σχολής.

Η πραγματική αιτία της μεταγωγής αυτής φυσικά δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή του στους ειρηνικούς αγώνες των κρατουμένων ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας Covid19 και την άρνηση της να πάρει μέτρα για να προστατέψει την ζωή χιλιάδων κρατούμενων. Ο Δημάκης θεωρήθηκε πρωτεργάτης και έτσι “πληρώνει” την δημόσια διατύπωση της άποψής του υπέρ της αποσυμφόρησης αίτημα που αυτή τη στιγμή αγκαλιάζεται από πλήθος φορέων.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον κρατούμενο απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο ζωής, καθώς η υγεία του είναι ήδη καταπονημένη, και συντασσόμαστε με το αίτημά του να επαναμεταχθεί στον κοιτώνα του στις φυλακές Κορυδαλλού. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση πρέπει να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή διατάσσοντας την επαναμεταγωγή, ειδάλλως φέρουν ακέραια την ευθύνη για ο,τι συμβεί. Αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών.

Για αυτούς τους λόγους, ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε στις 21/04 απεργία πείνας και απεργία δίψας μία βδομάδα αργότερα την 27/4, με αίτημα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Εμείς ως Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο αναφαίρετο δικαίωμα για μόρφωση του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, και απαιτούμε να επιστρέψει ο κρατούμενος φοιτητής στο σωφρονιστικό ίδρυμα των φυλακών Κορυδαλλού, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί απρόσκοπτα τις σπουδές του.

Άμεση επιστροφή του Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Κορυδαλλού.
Πλήρης υγειονομική φροντίδα στους κρατούμενους/-ες εν μέσω πανδημίας.

 

Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρη η πολιτική δήλωση του Βασίλη Δημάκη: «Καλώ κάθε ευαισθητοποιημένο Δημοκράτη πολίτη σε στήριξη του δίκαιου αγώνα μου»: Επιστολή του Β. Δημάκη

*Πηγή: thepressproject

(Για αποστολή ψηφισμάτων και πληροφορίες στο: antidoto17@yahoo.co.uk)

Υπογράψτε το ψήφισμα αλληλεγγύης στον κρατούμενο φοιτητή και απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη στην πλατφόρμα avaaz:

tinyurl.com/ychx6b2d

Από τον δικηγόρο του Θανάση Καμπαγιαννη

 

Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας