Αλβανία: Σκάνδαλο με οστά 108 σορών δήθεν «ελλήνων πεσόντων» του ΄40

571
Αλβανία: Σκάνδαλο με οστά 108 σορών

Τα οστά 108 κατοίκων του χωριού Κοσίνα, στην Πρεμετή της Αλβανίας, επέστρεψαν από την Ελλάδα στον τόπο τους, μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν ανήκουν σε έλληνες στρατιώτες, πεσόντες του ‘40.

Παρουσία ελλήνων στρατιωτών

Η επιστροφή των οστών έγινε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας για την αναζήτηση των άταφων ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά το 1940 – 41, στην περιοχή.

Η Κοσίνα είναι σημαντικό χριστιανικό χωριό κοντά στην πόλη της Πρεμετής και κατά τη διάρκεια των μαχών στήθηκαν σε σπίτια του χωριού αυτοσχέδια νοσοκομεία.

Το γεγονός αυτό δικαιολογημένα γεννά την υποψία της παρουσίας ελλήνων στρατιωτών στο νεκροταφείο του χωριού, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ιστορικού ναού της Παναγίας Κοσίνας, όπου μέχρι και σήμερα ενταφιάζονται οι κάτοικοι.

Η τελετή επιστροφής των οστών πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία μέσων ενημέρωσης, ενώ παρευρίσκονταν ο έλληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο, ο νομάρχης Αργυροκάστρου καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της Αλβανίας.

Από εξέταση DNA

Οταν τα οστά μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, το 2006, πέρασαν από εξέταση γενετικής ταυτοποίησης (DNA), από την οποία διαπιστώθηκε ότι δεν σχετίζονταν με έλληνες πεσόντες του ’40.

Τα αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για παλιό σκάνδαλο στην Κοσίνα, σημειώνοντας ότι τα οστά δόθηκαν παράνομα έναντι του ποσού των 100 ευρώ για κάθε σορό για την οποία έγινε εκταφή, ενώ οι αρχές της Αλβανίας φαίνεται πως δεν διενήργησαν τους απαραίτητους ελέγχους.

Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο σε ποιους ανήκουν τα οστά και οι κάτοικοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε έλεγχο DNA ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους.

Πηγή: himara.gr, argjirolajm.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας