Ακόμα και ο Ε.Μυτιληναίος σφυροκοπά κυβέρνηση-ΕΕ: “Έλλειψη σχεδίου για πράσινη μετάβαση”

1130
Ακόμα και ο Ε.Μυτιληναίος σφυροκοπά

«Η Ευρώπη δεν έχει προετοιμαστεί για την απανθρακοποίηση και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Έλληνας «βασιλιάς της Ενέργειας» Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφορικά με την έλλειψη ενεργειακής ισχύος που προκλήθηκε στην Ελλάδα και στις χώρες της ΕΕ από την πρόωρη εγκατάλειψη του λιγνίτη (στην Ελλάδα) και την γενικότερη «πράσινη» πολιτική που εξελίσσεται κάτι σαν τα «πράσινα άλογα».

«H ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται», εκτίμησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Κύκλου Ιδεών με θέμα η «Η Ελλάδα Μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».

Ο πρόεδρος της Mytilinaios Group, υποστήριξε παράλληλα πως «η Ευρώπη δεν είχε προετοιμαστεί για την απανθρακοποίηση και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην πράσινη μετάβαση», εξηγώντας πως θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι επενδύσεις και η εξασφάλιση του πληθυσμού για το πιο βασικό αγαθό που είναι η ενέργεια.

Δεν έχουν γίνει επενδύσεις για υποδομές αερίου και δεν υπάρχει  ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος ενώ «η απανθρακοποίηση προχωρά πολύ γρήγορα χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Λέμε πως το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Όμως δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν το αέριο και δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά», επισήμανε και συμπλήρωσε:

«Aλλά αυτές είναι ευρωπαϊκές πολιτικές και όχι εθνικές».

Πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου

«Τώρα στην κρίση επάνω σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου. Και προχωράμε να φτιάχνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ ξεχνάμε τη στοχαστικότητα που δεν επιτρέπουν να έχουμε συνέχεια παραγωγή», υπογράμμισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας».

Ο E.Μυτηλιναίος προειδοποίησε ταυτόχρονα πως «θα υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο. Η μόνη χώρα που διαθέτει επαρκή αποθέματα είναι η Ρωσία και όχι το Κατάρ. Και εδώ ανοίγουν γεωπολιτικά ζητήματα. Aφήσαμε τις επενδύσεις στα καύσιμα αυτά, με τους επενδυτές να μην επιλέγουν τις εταιρείες που δεν έχουν κριτήρια ESG και τώρα ξαφνικά διαπιστώνουμε στο χειμώνα ότι δεν έχουμε φυσικό αέριο».

«Με αυτά τα δεδομένα, αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές κρίσεις που θα δούμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση. Δεν προετοιμάστηκε η Ευρώπη κατάλληλα και δεν είναι έτοιμη για την πράσινη μετάβαση. Ή  θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση όπως θέλουν οι Πράσινοι αλλά θα έχουμε απανωτές ενεργειακές κρίσεις ή θα κάνουμε παράλληλα και υποδομές για φυσικό αέριο».

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τις Βρυξέλλες, αλλά και την Αθήνα, απέναντι στην οποία κατευθύνονται επίσης οι «βολές» του Ε.Μυτιληναίου.

Ο Ε. Μυτιληναίος δεν κάνει, όμως, την παραμικρή αναφορά στις ευθύνες τις δικές του και όλων των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που έχουν συμφέροντα και επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας. Ιδιαίτερα δεν λέει το παραμικρό για την συμφωνία Λαφαζάνη – Νόβακ που αφορούσε την διέλευση μεγάλου αγωγού με ρωσικο φυσικό άεριο από τη χώρα μας, εξαιρετικά συμφέρουσα ενεργειακά, οικονομικά και γεωπολιτικά για την Ελλάδα, η οποία, προσβλητικά για τη Ρωσία, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων από το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, μόλις ο Π. Λαφαζάνης έφυγε από την κυβέρνηση Τσίπρα όταν αυτή υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο.

Πριν μερικές ημέρες πάντως ο Ε. Μυτιληναίος είχε δηλώσει ότι η ενεργειακή κρίση είναι η «Τέλεια καταιγίδα σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε στο έλεος του χειμώνα» μιλώντας σε γεύμα εργασίας. «Είναι γεωπολιτικό θέμα και ουδείς γνωρίζει τι κατάληξη θα έχει, Έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία ο ρωσικός αγωγό Nordstream 2. Η καθυστέρηση στη λειτουργία του επιδεινώνει το πρόβλημα της προμήθειας, στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την καθυστέρηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας