«Ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί» το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Κ. Γιαγτζόγλου

1727

Μετά την αναστολή της κινητοποίησης των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού το πρωί του περασμένου Σαββάτου, με αίτημα την εκ νέου μεταγωγή του κρατούμενου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές της Λάρισας, οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης έως σήμερα, τρεις ολόκληρες μέρες μετά, παραμένουν κενό γράμμα.
Ενώ ο διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης και συντονιστής φυλακών, Παύλος Δουλάμης, δεσμεύτηκε αρχικά – έστω προφορικά – ότι θα εξεταζόταν εχθές Δευτέρα το αίτημα μεταγωγής του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) και, μάλιστα, κατά προτεραιότητα, καμία τέτοια απόφαση δεν έχουμε μέχρι σήμερα.
Τη στιγμή μάλιστα που ο Κ. Γιαγτζόγλου συνεχίζει από τις φυλακές της Λάρισας την απεργία πείνας και δίψας, εύλογα παραμένει το ερώτημα αν τελικά το γεγονός αυτό, που θέτει τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο, είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής από το υπουργείο Δικαιοσύνης, συντελώντας έτσι, μαζί με την απόφαση μη άμεσης σύγκλησης της ΚΕΜ, στην προσπάθεια φυσικής και πολιτικής εξόντωσής του, τιμωρητικά και προς παραδειγματισμό.
Συνομιλήσαμε με τον Χρήστο Τσάκαλο, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών Κορυδαλλού, για να μάθουμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επαφές σήμερα με το Υπουργείο και το αίτημα μεταγωγής του Ντίνου Γιαγτζόγλου, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής:


Κάθε ώρα που περνάει ενισχύεται η πεποίθησή μας πως δεν τηρήθηκαν οι ρητές δεσμεύσεις του εκπροσώπου του υπουργείου στο πρόσωπο του συγκρατούμενού μας, Ντίνου Γιαγτζόγλου, για την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, αιτία που άλλωστε προκάλεσε την γνωστή σε όλους αναταραχή το περασμένο Σάββατο στη φυλακή.
Παρά την αρχική δέσμευση σύγκλησης της Επιτροπής για εχθές Δευτέρα και μετά για σήμερα Τρίτη, τίποτα απολύτως τελικά δεν έγινε. Μαθαίνουμε ότι μπορεί να γίνει ως την ερχόμενη Παρασκευή ενώ οι θεσμικά αρμόδιοι γνωρίζουν ότι ο συγκρατούμενός μας είναι απεργός πείνας από τις 21.2.2018 και δίψας από τις 25.2.2018, με σημαντική αδυναμία, εξασθένιση και απώλεια βάρους, ενώ ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να καταρρεύσει.
Η ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα στον Ν. Γιαγτζόγλου βαραίνει την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μαζί και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, για την χαρακτηριστική ολιγωρία σύγκλησης της ΚΕΜ, Ευτύχιο Φυτράκη.
Το γεγονός ότι αναστείλαμε την κινητοποίησή μας με αίτημα την επιστροφή του Κ. Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό, μετά και την σαφή δέσμευση για άμεση εξέταση του αιτήματός του και, ενώ γνωρίζουμε από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης του συγκρατούμενού μας, Γιώργος Κακαρνιάς, ότι η αίτηση και τα δικαιολογητικά του βρίσκονται ήδη στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) του υπουργείου Δικαιοσύνης από χθες, Δευτέρα, το γεγονότος ότι «γίνονται προσπάθειες η ΚΕΜ να συνεδριάσει μέχρι την Παρασκευή» θεωρούμε ότι αποτελεί ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί χωρίς ουσιαστικούς λογούς.
Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί από τους αρμόδιους του υπουργείου Δικαιοσύνης να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την άμεση εξέταση της αίτησης του Ν. Γιαγτζόγλου, τηρώντας την σχετική δέσμευσή τους γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές έτοιμες να καταρρεύσουν ή να χαθούν καμιά παρελκυστική τακτική δεν μπορεί να εξυπηρετεί σκοτεινές πολιτικές μεθοδεύσεις.
Η ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του Ν. Γιαγτζόγλου ή ο κίνδυνος που διατρέχει η ίδια του η ζωή, μαζί και όλων των κρατουμένων, δεν ζυγίζεται με καμιά ανεκπλήρωτη πολιτική δέσμευση για χάρη πολιτικών εκδικητικών σκοπιμοτήτων.
*Πηγή: omniatv.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας