ΑΚΕΛ: Πλήττει τις κυπρορωσικές σχέσεις η κυβέρνηση

967
πλήττει

Πλήττουν καίρια τις σχέσεις της Κύπρου με σημαντικές χώρες οι επιλογές της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την εξωτερική πολιτική, αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δήλωσή του για την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ σχετικά με το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο.

Ο κ. Στεφάνου σημειώνει ότι «η ζημιά έγινε και συνεχίζεται», ενώ οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να ασκήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

«Το ΑΚΕΛ αντιτίθεται στην πρόσδεση της Κύπρου στο άρμα οποιασδήποτε δύναμης» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Αυτούσια η δήλωση Στεφάνου:

“Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο επιβεβαιώνει ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην εξωτερική πολιτική τελικά πλήττουν καίρια τις σχέσεις της Κύπρου με σημαντικές χώρες και συνακόλουθα, προκαλούν ζημιά στα ζωτικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

Η Ρωσική Ομοσπονδία, με την ανακοίνωση της, ερμηνεύει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο απαιτεί ρήξη στη συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας. Αυτό στην ουσία προβλέπει το αμερικάνικο νομοσχέδιο. Ξεκαθαρίζεται επίσης από πλευράς Ρωσίας ότι σε περίπτωση έγκρισής του θα υπάρξουν συνέπειες στη γραμμή της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Σημασία λοιπόν δεν έχει τι λέει εδώ στην Κύπρο η κυβέρνηση και οι πομποί της στα ΜΜΕ. Η ζημιά έγινε και συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών γνώριζαν το περιεχόμενο και μπορούσαν να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα έχει ένα νομοσχέδιο για το οποίο πανηγύριζαν και θριαμβολογούσαν. Η κατόπιν εορτής ομολογία του Προέδρου Αναστασιάδη περί ατυχούς τροπολογίας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν τον διασώζει.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να ασκήσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, γιατί είναι αγκιστρωμένη στο δόγμα μετατροπής της Κύπρου σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης». Η κυβέρνηση επέλεξε στρατόπεδοαυτό του Τραμπ και του Νετανιάχου πλήττοντας τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας.

Το ΑΚΕΛ αντιτίθεται στην πρόσδεση της Κύπρου στο άρμα οποιασδήποτε δύναμης. Αντιτίθεται στη διάλυση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, μια χώρα με την οποία η πατρίδα και ο λαός μας είχαν διαχρονικά φιλικές σχέσεις. Μια χώρα, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με θέσεις αρχών στο Κυπριακό, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Γ.Γ της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας