Ακατάλληλος ο Μουζάλας για επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

2067
ανθρώπινα

Την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, τα δύο όργανα που είναι αρμόδια για τη διαδικασία εκλογής του νέου επιτρόπου.
Συγκεκριμένα, η ΕλΕΔΑ επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα του Μουζάλα δεν συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αξιολόγηση του έργου του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραθέτοντας πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Αξιοποιεί μεταξύ άλλων τις εκθέσεις και τις γνωμοδοτήσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατά το νόμο αρμόδιας να συμβουλεύει την ελληνική πολιτεία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να γνωμοδοτεί σε διεθνή φόρα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και του ίδιου του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέση για την οποία είναι υποψήφιος ο Μουζάλας.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει βρίσκεται στον αντίποδα των ισχυρισμών που προβάλλει η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την υποψηφιότητα του Μουζάλα.
Σύμφωνα με την ΕλΕΔΑ, “ο κ. υπουργός δεν άσκησε πολιτική υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων αλλά υπέρ της υποκατάστασής τους από ένα πλαίσιο περιορισμών, παρεμβάσεων και αφόρητων διοικητικών πρακτικών”.
Η οργάνωση τονίζει ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επέβαλε αυθαίρετο γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων στα νησιά, περιορισμό των δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο, υπονόμευση της διαδικασίας ασύλου, ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις σε διοικητικά όργανα και τη δικαιοσύνη, πλήρη υιοθέτηση του δόγματος της αποτροπής και εργαλειακή χρησιμοποίηση της κράτησης και της διαδικασίας ασύλου, διοικητικό χάος και αποφυγή λογοδοσίας των αρχών για παραλείψεις που είχαν κόστος ανθρώπινες ζωές, πλήρη απαξίωση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης, η οποία εξομοιώνεται ρητά με τα “σωσίβια των διακινητών”, συστηματική απαξίωση των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευθεία παρέμβαση στο έργο και τη σύνθεση των ανεξάρτητων δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, εκβιαστική συσχέτιση των εθελούσιων επιδοτούμενων απελάσεων με τη μη άσκηση του δικαιώματος προσφυγής κατά των αποφάσεων ασύλου, συμφωνία για τον παράνομο περιορισμό των αναχωρήσεων για οικογενειακή επανένωση.
“Είναι καταφανές ότι η αξιολόγηση της θητείας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν πληροί τα εχέγγυα αξιοπιστίας για την πλήρωση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τους λόγους αυτούς διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα για τη θεσμικά σημαντική θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, καταλήγει η ΕλΕΔΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας