Αιμορραγούν οι μετοχές, στο ασύμφορο 4,35% το 10ετες ελληνικό ομόλογο

1521
μετοχές

Να καλυφθούν από τα εμπορικά πυρά προσπαθούν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, καθώς ΗΠΑ και Κίνα, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις φαίνεται να οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση. Οι μεταξύ τους συγκρούσεις έχουν παράπλευρες απώλειες και στην Ευρώπη, όπου μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, ομίλων εξόρυξης και τεχνολογικών εταιρειών δέχονται σήμερα σφυροκόπημα.

Όσοι τρέπονται σε φυγή από τις αγορές μετοχών στρέφονται στα λεγόμενα επενδυτικά καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα των μεγάλων οικονομιών, ο χρυσός, αλλά και το δολάριο, το οποίο κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα μηνών. 

Το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street βρήκε τον Dow Jones να κάνει «βουτιά» 350 μονάδων και να χάνει το σύνολο των εφετινών κερδών του. Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα χρηματιστριακά ταμπλό ανά την Ευρώπη, με τις ρευστοποιήσεις να είναι εντονότερες στη Φραγκφούρτη και το Παρίσι. Οι δείκτες DAX και CAC 40 καταγράφουν πτώση 1,6% και 1,5% αντίστοιχα λίγο πριν από τις 15:00, ενώ νωρίτερα είχαν υποχωρήσει έως και 1,7%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,7%, ενώ ανάλογες είναι οι πιέσεις και για τον FTSE MIB στο Μιλάνο.

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά τη σημαντική χθεσινή άνοδο, σήμερα ενισχύεται ελαφρά (0,2%), αν και ο τζίρος παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (16 εκατ. ευρώ).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 1% και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Απριλίου. Τις μεγαλύτερες απώλειες (2,2%) καταγράφει ο κλάδος πρώτων υλών. Ακολουθεί με πτώση 1,8% ο κλάδος αυτοκινήτου, με τις γερμανικές Volskwagen, Daimler και BMW στο στόχαστρο. Στο στόχαστρο και οι εταιρείες τεχνολογίας. Και οι τρεις κλάδοι επηρεάζονται άμεσα από την «όρεξη» της Κίνας. Από την άλλη ο δείκτης μεταβλητότητας των μετοχών της Ευρωζώνης- ο οποίος μετράει τις ανησυχίες και τη  νευρικότητα των επενδυτών- σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του μήνα.

Νωρίτερα μεγάλες ήταν οι απώλειες και στις αγορές της Ασίας. 

Στην αγορά κρατικού χρέους, μετά και τη διαβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι ότι δεν θα βιαστεί στο μέτωπο των επιτοκίων, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων. Η απόδοση του δεκαετούς Bund διαμορφώνεται στο 0,35%. Πτώση 2-3 μονάδων βάσης παρουσιάζουν επίσης οι αποδόσεις γαλλικών, αυστριακών και ισπανικών ομολόγων. Σταθερή στο ασύμφορο 4,35% διατηρείται η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, ενώ οριακή άνοδο στο 2,55% παρουσιάζει η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού.

Ως καταφύγιο λειτουργεί παραδοσιακά και ο χρυσός, με τα κέρδη του, ωστόσο, αυτή τη φορά να περιορίζονται εξαιτίας των ανησυχιών για κάμψη της ζήτησης από την Κίνα. Η τιμή σποτ του πολύτιμου μετάλλου ενισχύεται σήμερα 0,2% στα 1.279,5 δολάρια η ουγκιά, ενώ τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια (παράδοση Αυγούστου) καταγράφουν άνοδο στα 1.281 δολάρια νά ουγκιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας