Αθώος ο Ασαντ για την σκευωρία επίθεσης με χημικά στην Ντούμα

1168
τραμπ

ΝΤΟΥΜΑ, 7 Απριλίου 2018. Μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στον εμφύλιο σπαραγμό στη Συρία. Η επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας, που είχε αποδοθεί στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μία εβδομάδα αργότερα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Τώρα, ένα δημοσίευμα της ιταλικής “La Republica“, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του οργανισμού, το οποίο αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο WikiLeaks, ενδέχεται να επιβεβαιώνει τις φωνές που υποστήριζαν ότι πρόκειται για ψεύτικη επίθεση. Πρόκειται για το εσωτερικό email ειδικού, με ημερομηνία 22 Ιουνίου 2018 – όταν ακόμη η διεθνής κοινότητα ανέμενε το πόρισμα των ειδικών.

Το πόρισμα δημοσιεύτηκε με σημαντική καθυστέρηση μόλις τον Μάρτιο του 2019. Ο αποστολές απευθύνεται στον Βρετανό διπλωμάτη Ρόμπερτ Φέαργουεδερ, τότε προσωπάρχη του Τούρκου γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού και εκφράζει τις αμφιβολίες των τεχνικών.

Ο ίδιος ο συντάκτης αποδίδει ευθύνες στα πιο υψηλόβαθμα κλιμάκια του οργανισμού, στο ίδιο το γραφείο του γενικού διευθυντή, τονίζοντας ότι εξεπλάγη “διαβάζοντας για το πως αποδίδει με λανθασμένο τρόπο τα δεδομένα” η “τροποποιημένη αυτή έκθεση“. Ο αποστολές του μηνύματος εκφράζει αμφιβολίες για τα αναφερόμενα επίπεδα σωματιδίων χλωρίου στα ατμοσφαιρικά δείγματα, ενώ τονίζει τις αμφιβολίες που εξέφραζαν οι επιτόπου ερευνητές όσον αφορά τα συμπτώματα, όπως τα είχαν αναφέρει οι αυτόπτες μάρτυρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας