Αζερμπαϊτζάν ”κόβει” στα δύο Αρμενία με τουρκική υποστήριξη-Στο χείλος πολέμου Μπακού-Ερεβάν

643
στα δύο Αρμενία με τουρκική υποστήριξη-

Το Μπακού αγνοεί με περίσσιο θράσος την παρέμβαση της Μόσχας

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κλιμακώνει την διείσδυση στα εδάφη της Αρμενίας, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο εύρος εδαφών της Αρμενίας.

Νέο συνοριακό επεισόδιο που έλαβε χώρα στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαιτζάν δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, καθώς ο απώτερος στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος της χερσαίας σύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με τα εδάφη στο Ναχιτσεβάν, τα οποία ενώ του ανήκουν, χωρίζονται γεωγραφικά από εδάφη της Αρμενίας, ενώ συνορεύουν με το Ιράν και την Τουρκία.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από περίπου μία ημέρα, μια ομάδα Αζερμπαϊτζάν στρατιωτών, κατέλαβε ένα σχετικά μικρό τμήμα του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή Syunik της Αρμενίας.

Φαίνεται όμως πως παρ ‘όλα αυτά, σε μόλις 24 ώρες, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κλιμακώνει την κατάσταση καθώς έχει ήδη πάρει τον έλεγχο, αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων και αρκετών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων της επικράτειας της Αρμενίας, αρχίζοντας να στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή.

Είναι γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις, προσπάθησαν τρεις φορές να διαπραγματευτούν με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν αγνοεί κάθε κλήση του ρωσικού στρατού, να εγκαταλείψει το έδαφος της Αρμενίας και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρονται στο έδαφος της Αρμενίας (προς το παρόν αναφέρεται μόνο, η αποστολή τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων).

Αυτό υποδεικνύει το γεγονός ότι το Μπακού ετοιμάζεται για πιθανές συγκρούσεις με τον αρμενικό στρατό, αγνοώντας τελείως τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένας μάλλον σοβαρός κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ημέρας ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, να κάνει προσπάθειες να προχωρήσει βαθιά στο έδαφος της περιοχής Syunik της Αρμενίας. Ο βασικός στόχος αυτού, είναι μια προσπάθεια κατάληψης του εδάφους του γειτονικού κράτους με τη βία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος που μπορεί να συνδέσει το Nakhichevan και το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Προς το παρόν, ο CSTO δεν παρεμβαίνει στην τρέχουσα κατάσταση, κάτι που δημιουργεί ανησυχία και κριτική από την Αρμενία καθώς οι Αζερμπαϊτζανικές δυνάμεις, συνεχίζουν να κλείνουν το τμήμα Chayzam-Shurnukh-Vorotan, του διακρατικού αυτοκινητόδρομου Ερεβάν-Μέγκρι.

Να σημειώσουμε ότι στους σχεδιασμούς του Αζερμπαιτζάν, είναι να κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή στον διάδρομο του Ζανγκιλάν με προορισμό την Τουρκία, μέσω του θύλακα του Ναχιτσεβάν, ενώ σύμφωνα με τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2020, το κύριο μέρος της σύνδεσης Αζερμπαϊτζάν και Ναχιτσεβάν, θα περνάει από τα αρμενικά εδάφη και η Αρμενία, θα πρέπει να παρέχει ασφαλή συγκοινωνιακή σύνδεση.

Το Αζερμπαιτζάν εφαρμόζει το σύστημα «ελεγχόμενου» αποκλεισμού, καθώς το κλείσιμο της κύριας διαδρομής στο Syunik, και συγκεκριμένα το Kapan, δεν αποκόπτεται από τον έξω κόσμο αφήνοντας ελεύθερη την εναλλακτική διαδρομή από το Aghvani-Tatev. Αυτή η διαδρομή ανοίγει γρήγορα, αλλά είναι δύσκολο να περάσουν φορτηγά. Τα φορτηγά εξακολουθούν να παραμένουν σε ακινησία, κατά μήκος των τμημάτων Karmrakar και Goris του διακρατικού αυτοκινητόδρομου Ερεβάν-Καπάν.

Πασινιάν: «Οι δηλώσεις του Αζερμπαϊτζάν στοχεύουν στην περιφερειακή ειρηνευτική ατζέντα»

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, έκανε αξιολογήσεις στην κυβερνητική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν. Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Πασινιάν είπε: «Λαμβάνουμε ορισμένα θετικά μηνύματα από την τουρκική πλευρά. Θα αξιολογήσουμε αυτά τα σήματα και θα απαντήσουμε σε θετικά σήματα με θετικά σήματα ».

Αυτές οι αναφορές του ήρθαν ως απάντηση στις δηλώσεις του Πρόεδρου  Ερντογάν, όπου σε ομιλία του στις 25 Αυγούστου, είπε: «Έχουμε κάνει πολλά διμερή και πολυμερή βήματα, για την ειρηνική επίλυση των εν εξελίξει εντάσεων στην περιοχή μας. Δηλώσαμε ότι με το τέλος της κατοχής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, άνοιξε ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας, για διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας και ότι εάν η Αρμενία το αξιολογήσει αυτό, θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο ».

Ο Πασινιάν με αυτές του τις δηλώσεις, δείχνει ότι είναι έτοιμος να διορθώσει τις σχέσεις της Αρμενίας με την Τουρκία, χωρίς προϋποθέσεις. «Είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε σχέσεις χωρίς προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Άγκυρας και Ερεβάν», δήλωσε.

Ο Seyran Ohanyan (ηγέτης αντιπολιτευόμενου κόμματος), επιτέθηκε σφόδρα στην κυβέρνηση αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας της χώρας, κατά τη συζήτηση του πενταετούς προγράμματος της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, αλλά πριν από την ομιλία του, ζήτησε συγγνώμη για τα επεισόδια που συνέβησαν στην Εθνοσυνέλευση τις τελευταίες δύο μέρες.

Σύμφωνα με τον Seyran Ohanyan, δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση της στρατιωτικής-πολιτικής κατάστασης στο κυβερνητικό πρόγραμμα, για την αξιολόγηση της ευθραυστότητας του περιβάλλοντος ασφαλείας και της αυξανόμενης κατάστασης απειλών.

Ο Ohanyan είπε ότι η είσοδος περιφερειακών παραγόντων, ιδίως της Τουρκίας, στο Νότιο Καύκασο δεν «ανάγκασε» την κυβέρνηση να κάνει στρατηγική ανασκόπησης της άμυνας και να έχει σχέδιο για την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων ή άλλες μεταρρυθμίσεις.

«Το πρόγραμμα δεν αντιστοιχεί στην αυξανόμενη αβεβαιότητα, που αντιμετωπίζει η Αρμενία και το Αρτσάχ. Φυσικά, απορρίπτουμε την ψυχολογία των ηττημένων, μπαίνοντας στην ψευδαίσθηση της άκαιρης και αβάσιμης ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν». Σύμφωνα με τον ίδιο, “προς το παρόν, ο αποκλεισμός των διαδρόμων, θα οδηγήσει σε βαθύ αποκλεισμό για την Αρμενία και το Αρτσάχ”.

Το Μπακού θέλοντας να υποστηρίξει τις θέσεις του, δηλώνει ότι η Αρμενία,  ακολουθεί πολιτική επιθετικότητας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, διατηρώντας ένα μέρος των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών της υπό στρατιωτική κατοχή για σχεδόν 30 χρόνια, φέρει την ευθύνη για στρατιωτικά εγκλήματα όπως η σκόπιμη καταστροφή, υπεξαίρεση και αλλοίωση ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς σε αυτά τα εδάφη, καθώς και την παράνομη απομάκρυνση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αζερμπαϊτζάν από τη χώρα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαιτζάν, σημείωσε ότι το γεγονός, αντικατοπτρίζεται στις αναφορές της UNESCO  .

“Συνιστούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, να εξοικειωθεί με την έκθεση δραστηριοτήτων της UNESCO που δημοσιεύθηκε το 2005. Η έκθεση αναφέρει σαφώς, ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έχει ζητήσει αποστολή διερεύνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ και άλλων κατεχόμενων γύρω περιοχών, αλλά λόγω της στρατιωτικής κατοχής στην Αρμενία αυτή η αποστολή δεν ήταν δυνατή», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας