Αδιάλλακτος ο Μακρόν. Μελανσόν: Μακρόν και κεφάλαιο τρέμουν την εξέγερση!

1867
μακρόν

Σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”, που προκαλεί  έντονη ανησυχία όχι μόνο στο γαλλικό κατεστημένο αλλά και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκφράζεται με εκδηλώσεις ταραχής των στρατηγικών της επιτελείων. Δείχνοντας τα όρια μιας πολιτικής αντιλαϊκής που αποτελεί συστατικό στοιχείο της ίδιας της ύπαρξής της. 

Αδιάλλακτος εμφανίζεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έναντι του κινήματος των κίτρινων γιλέκων που εκδηλώθηκε χθες με βίαιες συγκρούσεις και προκαλεί σοβαρή πολιτική κρίση, ενώ ο ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σήμερα, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ο Μακρόν συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο. Ήδη χθες από το Μπουένος Άιρες δήλωσε ότι “δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία”, εννοώντας τις μαχητικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Όπως είπε, η βία “δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού” για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

“Οι ένοχοι για αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης“, τόνισε ο Μακρόν.

Η έκταση των βίαιων επεισοδίων υποχρέωσε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24.

Ωστόσο η αντιπολίτευση και ένα μέρος των “κίτρινων γιλέκων”, ενός ιδιαίτερα δυναμικού μαζικού κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ’ αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα “πάγωμα” της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα “κίτρινα γιλέκα”, τα συνδικάτα και τις ΜΚΟ για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.

Όσο για τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δίνοντας σαφές ταξικό στίγμα, κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, επικροτώντας ταυτόχρονα “την εξέγερση των πολιτών” που “κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν”.

 

2 Σχόλια

  1. Το “κίνημα” των κίτρινων γιλέκων ή αλλιώς η γαλλική έκδοση του “κινήματος των αγανακτισμένων”.
    ..
    Αναλογιζόμενοι βέβαια πώς οδηγήθηκε η κατάσταση έτσι στην Γαλλία, μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε την σύγκριση σε σχέση με το κίνημα των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος. Τότε έγινε ό,τι έγινε, βγάλαμε τα συμπεράσματα μας, διδαχθήκαμε και μάθαμε ακόμα καλύτερα πώς πρεπει να γίνονται οι διεκδικήσεις και με ποια μέσα. Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι η έλλειψη ισχυρού πολιτικού μαζικού, ταξικού φορέα και επίσης πλην ελαχίστων συνδικάτων, μια συνδικαλιστική ομοσπονδία που να τραβάει μπροστά τους μαζικούς ταξικούς αγώνες πέραν των όποιων οικονομίστικων διεκδικήσεων.
    Όλα αυτά μην ξεχνάτε είναι μια διαδικασία που πρέπει να την περάσει η εργατική τάξη στην εκάστοτε χώρα και έτσι ή αλλιώς θα έρθει η ταξική συνείδηση και η ριζοσπαστικοποίηση.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2018/12/blog-post_56.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας