Αγωνιστική Κίνηση Τράπεζα Πειραιώς: Βαφτίζοντας το κρέας, ψάρι! Νέο πρόγραμμα εφάπαξ

1409
πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς σε πρόσφατη ενημέρωση προς τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, ανακοίνωσε την «δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) παροχών σύνταξης, το οποίο θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους από 1/1/2019. Επιπρόσθετα, ο Κλάδος Υγείας, που θα δημιουργηθεί λίγο αργότερα, θα παρέχει πρόσθετη υγειονομική περίθαλψη».

Μια υποχρέωση της Τράπεζας, που είχε θεσμοθετηθεί με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Τράπεζας και του σωματείου των εργαζομένων, καταργείται μονομερώς, και αντικαθίσταται με μια παροχή σημαντικά μικρότερη και χωρίς καμιά εγγύηση.

  • Η προηγούμενη σύμβαση προέβλεπε ότι η παροχή του Ταμείου Εφάπαξ «θα ανέρχεται και τόσους Μέσους Μηνιαίους Μισθούς όσα και τα έτη υπηρεσίας».

  • Ενώ τώρα δεν υπάρχει καμιά εγγύηση της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

  • Στην προηγούμενη σύμβαση η «Τράπεζα» αναλάμβανε, «ρητά» και «ανεπιφύλακτα», την υποχρέωση πρόσθετης ασφάλισης του προσωπικού της για Εφάπαξ βοήθημα, δηλαδή πληρωμή εξ ολοκλήρου σχεδόν του βοηθήματος από την τράπεζα, (η συμμετοχή του εργαζόμενου ήταν 1,11%)

  • Ενώ τώρα η τράπεζα θα συμμετέχει με 2% επί του μικτού μισθού και ο εργαζόμενος, εθελοντικά, από 0%-20%

  • Η προηγούμενη σύμβαση ήταν αποτυπωμένη σε σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ της Τράπεζας και του Συλλόγου των εργαζομένων

  • Ενώ τώρα η Τράπεζα χαρακτηρίζει την παροχή «μονομερή» και αρνείται να την αποτυπώσει σε επιχειρησιακή ΣΣΕ

Σε ρόλο «Δούρειου Ίππου» ο ΣΕΤΑΠ, στην προσπάθεια της Διοίκησης να ξηλώσει το ασφαλιστήριο Εφάπαξ, βγάζει ανακοίνωση για το θέμα, που αποτελεί αντιγραφή της ανακοίνωσης της τράπεζας και στο τέλος χειροκροτεί το αποτέλεσμα : «Μετά από χρόνια παρεμβάσεων και προσπαθειών του ΣΕΤΑΠ, οι προερχόμενοι από την πρώην ΑΤΕ, εντασσόμαστε σε πρόγραμμα συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής κάλυψης» προσθέτοντας όμως ότι «μπορεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά προγραμμάτων Εφάπαξ άλλων καιρών, ωστόσο αποτελεί βάση για να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο».

Η Τράπεζα βρίσκει την πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ σύμμαχο στους σχεδιασμούς της αφού αποκρύπτει το γεγονός ότι το πάγιο και διαχρονικό αίτημά μας ήταν η ένταξή μας στο πρόγραμμα εφάπαξ που υπήρχε και ότι η μονομερής εργοδοτική παροχή, σε σχέση με την παροχή που ξήλωσαν, είναι το απόλυτο τίποτα.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν λόγο να χαίρονται με το ξήλωμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων, που χωρίς την παραμικρή διατάραξη εργασιακής ειρήνης, αφαιρεί από το μελλοντικό τους εισόδημα για την κερδοφορία των μετόχων.

Οι συνάδελφοι μέλη του ΣΕΤΑΠ στις επερχόμενες εκλογές, θα πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντά τους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας