Αίσχος! Απόφαση-σοκ από Άρειο Πάγο: Έχασαν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

1806
αντεισαγγελέας
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι  ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ κατά τον χρόνο πληρωμής είναι νόμιμος – Η απόφαση είναι αμετάκλητη και  αφορά περίπου 70.000 δανειολήπτες.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δείχνοντας το σκληρό πρόσωπό της έκρινε νόμιμο όρο των δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο, σβήνοντας έτσι τις ελπίδες σε χιλιάδες δανειολήπτες να αποπληρώνουν τις δόσεις τους σε ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, έτσι ώστε να πάρουν μια οικονομική ανάσα μέσα στη μάστιγα της μνημονιακής οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών που πλήττει τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο λόγω της ανατίμησης του νομίσματος είδαν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι μετά από αυτό κατέφυγαν στην Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, με ισχυρή πλειοψηφία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφασή της απέρριψε αίτηση δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο που ζητούσε να αναιρεθεί η 8713/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο δανειακός όρος της σύμβασης είναι δηλωτικός όρος της δανειακής σύμβασης και «επομένως εκφεύγει του ελέγχου καταχρηστικότητας», δηλαδή δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας από τα δικαστήρια.

Η δανειολήπτρια ζητούσε να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (Ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ κατά τον χρόνο πληρωμής.

Αναλυτικότερα, με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης απερρίφθη, ως μη νόμιμη, η από 18.2.2015 αγωγή της με την οποία η δανειολήπτρια ζητούσε, να αναγνωρισθεί: α) ότι είναι άκυρος, ως καταχρηστικός, ο όρος της μεταξύ αυτής και της Τράπεζας της καταρτισθείσης δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού (ευρώ) προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής,

β) να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του δανεισθέντος ποσού και

γ) να αναγνωρισθεί η ανυπαρξία της οφειλής της δανειολήπτριας προς την Τράπεζα, κατά το ποσό των 27.784,84 ελβετικών φράγκων, καθώς και ότι η Τράπεζα ουδεμία απαίτηση διατηρεί κατ’ αυτής από την επίμαχη δανειακή σύμβαση.

Αναλυτικότερα, γυναίκα δανειολήπτρια έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της Τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η υπόθεση απασχόλησε το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο παρέπεμψε το όλο θέμα ως ζήτημα γενικοτέρου ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία σήμερα δημοσίευσε τη σχετική απόφασή της.

Έτσι, οι 70.000 περίπου δανειολήπτες που έχουν υπογράψει δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο θα συνεχίσουν την αποπληρωμή των δανειακών τους δόσεων σε ελβετικό φράγκο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις δόσεις τους σε ισόποσες και ισότιμες με νόμισμα του ευρώ, βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου.

Ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δις ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας