Το Κάιρο εξοπλίζεται σαν «αστακός» για τον EastMed και την προστασία του Ζορ
Η Ιταλία θα υπογράψει σύντομα με την Αίγυπτο την Mega-συμφωνία αξίας 9-11 δισεκατομμυρίων ευρών η οποία θα περιλαμβάνει την προμήθεια έξι φρεγατών FREMM, εικοσιτεσσάρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, εικοσιτεσσάρων μαχητικών Eurofighter Typhoon, είκοσι παράκτια περιπολικά Falaj II OPV και έναν στρατιωτικό δορυφόρο.
Η γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας είναι τεράστια καθώς σημαίνει πως η Ιταλία μπαίνει επισήμως και αυτή στον αντιτουρκικό συνασπισμό που ξεκινάει από τον Περσικό Κόλπο με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, διέρχεται της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής διαμέσου της Αιγύπτου και του Ισραήλ και καταλήγει από την Ανατολική στην Κεντρική Μεσόγειο, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας.
H Ιταλία θέλει και αυτή τον EastMed
Έχει δηλαδή συσσωρευθεί συντριπτικά υπέρτερη γεωπολιτική ισχύ έναντι της Τουρκίας, με όλες τις χώρες να εξοπλίζονται ραγδαία για να αντιμετωπίσουν την Άγκυρα στο στρατιωτικό πεδίο.
Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα κοινό σημείο: Θέλουν την κατασκευή του EastMed και την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την ΕΕ.
Το φυσικό αέριο ή αλλιώς ο «γαλάζιος χρυσός» θα αντικαταστήσει στα πάντα τον «μαύρο χρυσό» δηλαδή το πετρέλαιο, μέχρι το 2030 όπως επιβάλλουν οι νέες περιβαλλοντικές κατευθύνσεις που έχουν συμφωνήσει άπαντες για έναν πλανήτη χωρίς εκπομπές άνθρακα (το πόσο υπάρχει η όχι κλιματική αλλαγή οφειλόμενη σε ανθρώπινο χέρι είναι μεγάλη κουβέντα).
Σε ότι αφορά την Αίγυπτο είναι ξεκάθαρο πως αγοράζει από παντού για να τα έχει καλά με όλους γιατί δεν είναι δυνατόν να αποκτάει τον 6ο τύπο μαχητικού 4ης γενιάς!
Ποιούς τύπους μαχητικών διαθέτει η Αίγυπτος
Αυτή τη στιγμή διαθέτει F-16s, Mirage-2000, Rafale, MiG-29M/M2, Su-35 και θα αποκτήσει και τα Typhoon!
Εν ολίγοις με τις αγορές αυτές και με το οπλοστάσιο που διατηρεί, επιχειρεί να έχει σοβαρές γεωπολιτικές σχέσεις με ανταλλάγματα, με τις ΗΠΑ, με την Ρωσία, με την Γαλλία και με Ιταλούς και Γερμανούς.
Πρωτοφανές αλλά η αραβική ιδιοσυγκρασία τα έχει αυτά. Στις ΗΠΑ είναι «φυτίλι» με την στάση των Αιγυπτίων αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι αυτό γιατί ήδη είναι σε σοβαρή σύγκρουση με την Τουρκία και δεν μπορούν να αντέξουν κι άλλες διαρρηγμένες σχέσεις στην Μεσόγειο ειδικά από την στιγμή που η Αίγυπτος και το Ισραήλ τα πάνε πολύ καλά.
Έτσι έχουν επιλέξει να κάνουν τα «στραβά μάτια» για τώρα.
Με την Μόσχα το Κάιρο έχει ιδιαίτερη σχέση ενώ η Ρωσία είναι και ο βασικός αιμοδότης του αιγυπτιακού τουρισμού, καθώς προ πανδημίας πάνω από 3.000.000 Ρώσοι επισκέφτηκαν την Αίγυπτο και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν παρόμοια νούμερα.
Προβλήματα στην υποστήριξη τόσο πολλών διαφορετικών τύπων μαχητικών
Ας πάμε στο πρακτικό κομμάτι: Θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, στην εκπαίδευση, στην υποστήριξη, στα οπλικά συστήματα και στα ανταλλακτικά των μαχητικών.
Αυτό είναι νόμος, αλλά οι Αιγύπτιοι θεωρούν ότι μπορούν να το υποστηρίξουν. Ενδιαφέρον θα έχει και η διαλειτουργικότητα των ρωσικής κατασκευής μαχητικών με τα δυτικής προελεύσεως όπως επίσης και με όλα τα δυτικά συστήματα που επιχειρούν στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.
Σε ότι αφορά την Ιταλία γίνεται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου και η αμυντική της βιομηχανία γίνεται ο κύριος προμηθευτής της.
Όπως αναφέρουν αιγυπτιακές πηγές, η σχέση της Ιταλίας με την Αίγυπτο είναι στρατηγικές και η συμφωνία έχει ως στόχο να τις αναπτύξει ακόμα περισσότερο.
Η συγκεκριμένη πηγή εκθείασε την αιγυπτιακή πολιτική της διαφοροποίησης των εξοπλιστικών και είπε πως η Ιταλία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Αίγυπτο στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή της Μεσογείου.
Η Αίγυπτος βασίζεται στην κρατική ENI, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερίου και πετρελαίου στην Αίγυπτο για να παράξει σχεδόν τον μισό πετρελαϊκό πλούτο της.
Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις η Ιταλία βλέπει την στρατιωτική συμφωνία με την Αίγυπτο ως εγγύηση για να χτιστούν ισχυρές σχέσεις με το Κάιρο και να διατηρήσει τον ενεργό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο καλύτερος πελάτης της Ρώμης είναι η Αίγυπτος
Η Ιταλία είναι συνιδρυτής του Eastern Mediterranean Gas Forum, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, με τον σκοπό να προωθηθεί η εξαγωγή αερίου στα κράτη μέλη του.
Από την άλλη η Ιταλία δεν θέλει να χάσει έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων του κόσμου. Σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute’s στις 15 Μαρτίου είπε ότι η Αίγυπτος ήταν ο τρίτος εισαγωγέας οπλικών συστημάτων για τα χρόνια 2016-2020.
Αυτή την περίοδο οι αιγυπτιακές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 136% σε σύγκριση με τα έτη 2011-2015, με την Ρωσία να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στην χώρα και να ακολουθούν οι Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Η Αίγυπτος έχει δυνατές σχέσεις και με την Κίνα. Από το1973 και μετά τον τελευταίο Αραβοισραηλινό πόλεμο, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις αναζητούν την διαφοροποίηση των πηγών στρατιωτικού υλικού αντί να εξαρτώνται από έναν.
Το πόσο καίει αυτό τους Αμερικανούς που θέλουν οι εταίροι τους να έχουν πλήρη εξάρτηση από αυτούς είναι γνωστό, αλλά ακριβώς επειδή το Κάιρο δεν εξαρτάται από κανέναν με την πολιτική που χρησιμοποιεί, έχει καταφέρει να δείξει σε όλους ότι δεν είναι «διαθέσιμο» και συνεπώς όλοι στο τέλος το παρακαλάνε κυριολεκτικά για συνεργασίες και του προσφέρουν μεγάλα ανταλλάγματα.
Η αιγπυπτιακή πολιτική είναι ένα καλό παράδειγμα του πως κάποιος μπορεί να αποκομίσει μέγιστα οφέλη από όλους και να του λένε και «ευχαριστώ».
Ο Αιγύπτιος στρατηγός Khaled Okasha, μέλος του National Council for Combating Terrorism, είπε ότι η Αίγυπτος απολαμβάνει στρατιωτικές σχέσεις με τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου και έχει ένα πολύ καλά μελετημένο και επιστημονικό πλάνο για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της και την ανάπτυξη διαφόρων οπλικών συστημάτων για το Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία.
«Το ταλέντο της Αιγύπτου στην διαφοροποίηση των πηγών οπλισμού βοηθάει στην ενδυνάμωση του στρατού της φέρνοντας οπλικά συστήματα από διαφορετικές χώρες. Η στρατηγική θέση της Αιγύπτου απαιτεί αύξηση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων για να διατηρήσει την εθνική της ασφάλεια. Η Αίγυπτος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με όλες τις μεγάλες χώρες και δεν στηρίζεται σε μια μόνο χώρα για τον εξοπλισμό της».
The Italian-Egyptian arms deal is reportedly still under negotiation, now including 24 Eurofighter Typhoon, 24 M346 trainers, 4 new FREMM Bergamini-class frigates, 20 new Falaj II-class OPVs plus a military satellite with an expected cost of €9B to €11B. https://t.co/tVQNT2Ztxw
— Georgios Zagkas (@GZagkas) April 30, 2021
Egypt getting ready for 6th type of its 4th gen fighter jet
F-16s
Mirage-2000
Rafale
MiG-29M/M2
Su-35And now
Typhoon
This is real mess
Imagine training, support, spare parts, weapons etc for all these jets
Not counting 3rd gen and training jets pic.twitter.com/xg3F3rUOYv
— JawadQamar (@jaawadqamar) April 30, 2021