Αίγυπτος: Απεργία πείνας διαρκείας σε φυλακή λόγω απάνθρωπων συνθηκών κράτησης

828
αίγυπτος

Περίπου 130 φυλακισμένοι πραγματοποιούν απεργία πείνας επί έξι εβδομάδες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νότιο τμήμα του Καΐρου, όπου σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία επικρατούν «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης».

 

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να τερματίσουν αμέσως τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και να επιτρέψουν τακτικές οικογενειακές επισκέψεις στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Αλ Άκραμπ στην Τορά, όπου περίπου 130 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας πριν από έξι εβδομάδες και πλέον» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση,

Καταγγέλλει δε ότι σε αντίποινα για την διαμαρτυρία, που ξεκίνησε τη 17η Ιουνίου, οι αρχές τιμωρούν εγκλείστους προχωρώντας σε ξυλοδαρμούς τους, κάνοντάς τους ηλεκτροσόκ, βάζοντάς τους στην απομόνωση και γενικά επιβάλλοντας «πειθαρχικά μέτρα με στόχο να αναγκαστούν να τερματίσουν την απεργία».

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι αρχές έδεσαν τα μάτια τουλάχιστον δέκα απεργών πείνας και τους μετέφεραν σε ειδικά κελιά από τα οποία δεν τους επιτρέπεται να βγουν όλη μέρα. Η πλειονότητα των απεργών πείνας, συνεχίζει, έγιναν θύματα «εξαναγκαστικών εξαφανίσεων για περιόδους από 11 ως 155 ημέρες» πριν προσαχθούν ενώπιον εισαγγελέα κρατικής ασφαλείας, αρμόδιου για εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Η οργάνωση σημειώνει πως οι έγκλειστοι οδηγούνται σε κελιά με τεράστιο πρόβλημα «υπερπληθυσμού», γεμάτα έντομα, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν το καλοκαίρι τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Μαγκνταλένα Μαγράμπι, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση που υφίστανται αυτοί οι φυλακισμένοι».

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, το 2014, καταγγέλλονται συχνά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστολή σε βάρος των αντιφρονούντων από μέρους των αρχών της Αιγύπτου.

Επί των ημερών του φυλακίστηκαν χιλιάδες ισλαμιστές — αλλά όχι μόνο: πίσω από τα σίδερα οδηγήθηκαν επίσης μέλη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ακτιβιστές, μπλόγκερ, ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας