Ίσες αποστάσεις από Μέρκελ για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο

382
Μέρκελ για τις προκλήσεις Ερντογάν

Η Μέρκελ συνεχίζει επάξια τη μεγάλη παράδοση κυνικού φιλοτουρκισμού της Γερμανίας

«Οπισθοδρόμηση» και «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» χαρακτήρισε η Ανγκελα Μέρκελ τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το Κυπριακό.

Οπως τόνισε, ωστόσο, «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η Μέρκελ, μία ημέρα μετά την αντίδραση του Βερολίνου, σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις.
Μέρκελ: Οπισθοδρόμηση η δήλωση Ερντογάν, αλλά δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε

«Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου».

«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήδη πετύχαμε κάποια μικρότερα βήματα. Αυτά (τα βήματα) γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι, σχετικά με την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μία λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά», συνέχισε η καγκελάριος, για να καταλήξει: «Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή -και αυτό είναι δύσκολη δουλειά- στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε».
Μέρκελ: Δεν βλέπω ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά θέλω καλές σχέσεις με την Αγκυρα

Παράλληλα, η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε: «Δεν έβλεπα και εξακολουθώ να μη βλέπω μία ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά, όπως είπε, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

«Γι’ αυτόν τον λόγο τάχθηκα -όπως έχει συμφωνηθεί και στη Συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας- υπέρ του να ξεκινήσουμε συζητήσεις για την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία και έχουμε δώσει εντολή στην Επιτροπή να εργαστεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας σε συνδυασμό με τη συμφωνία για το προσφυγικό, αναφερόμενη και στην απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για περαιτέρω οικονομική στήριξη της Τουρκίας.

«Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσαμε να δώσουμε άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ως στήριξη για τη δουλειά της με τους πρόσφυγες. Και ακριβώς για αυτά τα θέματα είμαι σε συνομιλία με τον κ. Ερντογάν. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τους πρόσφυγες ως πολιτικό εργαλείο, είναι άνθρωποι», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι η Τουρκία «φροντίζει με εξέχοντα τρόπο ιδιαίτερα για Σύρους πρόσφυγες, έχει κάνει πολλά και την έχουμε στηρίξει σε αυτό», για να καταλήξει εκφράζοντας την επιθυμία η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να εξελιχθεί περαιτέρω, καθώς, όπως είπε, αυτό είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας