“Έφυγε” στα 97 της η συγγραφέας Άλκη Ζέη

1127
ζέη

Πλήρης ημερών έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή η συγγραφέας Άλκη Ζέη σε ηλικία 97 ετών.

Η Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1923 και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της επέστρεψε στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στην ΕΠΟΝ και εξορίστηκε το 1948, όταν προσπάθησε να ακολουθήσει τον αριστερό σύζυγό της, σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, ο οποίος συμμετείχε στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας. Τον συνάντησε τελικά στην Τασκένδη έξι χρόνια αργότερα.

Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πάλι το 1967 με την επιβολή της δικτατορίας, αυτή τη φορά για το Παρίσι, από όπου επέστρεψε οριστικά μετά τη Μεταπολίτευση, το 1974.

Το “Καπλάνι της βιτρίνας”, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο – σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Η συγγραφική της δραστηριότητα αφορά, κυρίως, έργα για παιδιά, ενώ έχει κάνει και αρκετές μεταφράσεις από διάφορες γλώσσες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας