Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Γιώργος Παριανός

1138
μέλος του ΣΦΕΑ Γιώργος Παριανός

Σε ηλικία 70 χρόνων πέθανε, το απόγευμα της Κυριακής, ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και μέλος του ΣΦΕΑ, Γιώργος Παριανός. Συμμετείχε στη Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης της Νομικής και πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), του οποίου ο Γιώργος Παριανός υπήρξε μέλος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Έφυγε από τη ζωή το μέλος του ΣΦΕΑ Γιώργος Παριανός

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2020 έφυγε από την ζωή, ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και μέλος του ΣΦΕΑ, Γιώργος Παριανός.

Ο Γιώργος Παριανός Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

Ο Γιώργος, όντας φοιτητής της Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, υπήρξε  πρωταγωνιστής του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος μέσα από τις γραμμές της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ.  Πρωτοστάτησε στους φοιτητικούς αγώνες και στην κατάληψη της Νομικής ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κατάληψης.

Για την δράση του αυτή κρατήθηκε και βασανίστηκε, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 1973 στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, του ΚΕΣΑ και της Ασφάλειας, υπομένοντας όλα τα βασανιστήρια ακλόνητος στα πιστεύω του, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την δημοκρατία. Ήταν και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης της Νομικής.

Ήταν από τους φοιτητές, που η χούντα διέκοψε την αναβολή τους, και το καλοκαίρι του 1973 σε συνέχεια της κράτησής του στην ΕΣΑ, μαζί με άλλους φοιτητές – αγωνιστές, στρατεύτηκε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, που στο πλαίσιο της «Μαρκεζινικής φιλελευθεροποίησης της χούντας», τους δόθηκε και πάλι αναβολή.

Ο Γιώργος βρέθηκε στην Αθήνα τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και χωρίς καμιά αναστολή κατευθείαν με την επιστροφή του από το στρατόπεδο στα Θερμά Λουτρά Νιγρίτας, κλείστηκε στο Πολυτεχνείο, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις ημέρες της κατάληψης μέσα από τις γραμμές των οργανώσεων, που ήταν ενταγμένος.

Αμέσως μετά το Πολυτεχνείο πέρασε στην παρανομία, πιάστηκε  πάλι και κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ τον Δεκέμβριο του 1973.

Μετά την μεταπολίτευση, παρά το ότι του δόθηκε η δυνατότητα με υποτροφία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία, δεν το έκανε θέλοντας να αποφύγει δεσμεύσεις και να συνεχίσει να αγωνίζεται ως δικηγόρος και ως στέλεχος του ΚΚΕ και μέσα από τις γραμμές του κινήματος Ειρήνης. Μετά το 1989, ως ανένταχτος πλέον, συνέχισε να υπηρετεί μέσα από την συνδικαλιστική του δραστηριότητα τις αρχές και τις αξίες του.

Αγάπησε και υπηρέτησε την ποινική δικηγορία με πάθος, συνέπεια και αρχές μέχρι την τελευταία του πνοή. Υπηρέτησε την δικηγορία και ως συνδικαλιστής όντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) μέσα από τις γραμμές της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων το 1991-1992, της οποίας υπήρξε και υποψήφιος Πρόεδρος.

Ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει τις πολιτικές του επιλογές με συνέπεια, μετριοφροσύνη, σύνεση και σεμνότητα πιστεύοντας πάντα στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Γιώργος πέρασε από τη ζωή και άφησε βαθιά τα σημάδια της πορείας αυτής με την αγάπη του για τον άνθρωπο, την δικαιοσύνη που υπηρέτησε για πάνω από 40 χρόνια με συνέπεια και σεμνότητα.

Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, οι συναγωνιστέςκαι οι συναγωνίστριες του, με θλίψη για την απώλειά του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήριαστην οικογένειά του, την γυναίκα του, τον αγαπημένο του γιο Ελισαίο και τους οικείους του.

Το κείμενο συντάχθηκε από βιογραφικά στοιχεία
που πήραμε από συναγωνιστές και συντρόφους.

Για το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο Πρόεδρος: ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ο Γενικός Γραμματέας: ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας