Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης

2046
ηθοποιός

Πέθανε χθες, παραμονή των Χριστουγέννων, σε ηλικία 87 ετών, ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης.

Ο Γιώργος Μοσχίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1931, από πατέρα καπνεργάτη και μητέρα κόρη καπνέμπορου.

Την καριέρα του ως ηθοποιός την ξεκίνησε το 1948 με περιοδεύοντες θιάσους. Στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε το 1952 με τον Θίασο Αρώνη- Μανωλίδου στο έργο «Ρομάντζο». Στο θέατρο συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους αθηναϊκούς θιάσους, αλλά και με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης παίζοντας σε όλα τα είδη του θεάτρου.

Διακρίθηκε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1958 στην ταινία του Λαμπρινού «Διακοπές στην Αίγινα». Την ίδια χρονιά έπαιξε στο ιστορικό δράμα του Γρ. Γρηγορίου «Ο Μιμίκος και η Μαίρη».

Συνολικά συμμετείχε σε 43 ταινίες. Μερικές από αυτές είναι οι «Κρίμα το μπόι σου», «Τι 30, τι 40, τι 50», «Αγάπη μου παλιόγρια», «Τον αράπη και αν τον πλένεις».

Σημαντική ήταν και η παρουσία στις ταινίες του ΝΕΚ και συγκεκριμένα στις ταινίες «Τα Χρώματα της ίριδας», «Χάππυ Νταίη», «Ρόζα», «Ρεβάνς», «Η Παρεξήγηση», «Υπόγεια Διαδρομή», «Ζωή Χαρισάμενη» κ. ά.

Δίδαξε στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Θεοδοσιάδη και Βεάκη, ενώ συμμετείχε στους συνδικαλιστικούς αγώνες του ΣΕΗ όπου υπήρξε και γενικός γραμματέας του (1975).

Είχε τιμηθεί με το Βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης» για τη συνολική του προσφορά στο θέατρο, είχε αποσπάσει το Βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στην ταινία «Χάππυ Νταίη» του Παντ. Βούλγαρη (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – 1976), και το Βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στην τηλεοπτική σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1998).

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας