Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής Τάκης Σάντρας-Ζαφείρης

2668
αγωνιστής

Έφυγε από τη ζωή, στα 94 του, ο σύντροφος Τάκης Σάντρας-Ζαφείρης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας. 

Γεννημένος στην Πυρσόγιαννη της Ηπείρου το 1925, ο Δημήτρης (Τάκης) Σάντρας-Ζαφείρης εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ το 1943 και το 1947 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, απ’ όπου απέδρασε τον επόμενο χρόνο και συνέχισε τον αγώνα από τις γραμμές του ΔΣΕ.

Ήταν ένας από τους τελευταίους μαχητές που πέρασαν το ύψωμα Κάμενικ του Γράμμου, κατά την υποχώρηση του ΔΣΕ στην Αλβανία, τον Αύγουστο 1949, και έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ. Επιστρέφοντας παράνομα στην Ελλάδα το 1958, συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Παραμένοντας αφοσιωμένος στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, ο Τάκης Σάντρας-Ζαφείρης γιόρτασε πριν μερικούς μήνες τα 93α γενέθλιά του με τη θεατρική παράσταση “Ο τελευταίος αντάρτης”, στην οποία αφηγούνταν στιγμές από τον αγώνα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Η σύνταξη της Ίσκρα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στον γιο του “τελευταίου αντάρτη” και συνεργάτη της ιστοσελίδας μας Ανδρέα Ζαφείρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας