Έφτασε η κακοκαιρία «Διομήδης»-Αττική βροχές και κρύο-Έρχονται καταιγίδες και χιόνια

1088
Έφτασε η κακοκαιρία «Διομήδης»

Την εμφάνισή της έκανε από το βράδυ της Δευτέρας η κακοκαιρία «Διομήδης», που δεν αναμένεται να φύγει από τη χώρα πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Μπορεί από το πρωί να βρέχει σε κατά τόπους περιοχές της Αττικής, ωστόσο από τις βραδινές ώρες η κακοκαιρία τύλιξε για τα καλά το λεκανοπέδιο, με τις βροχοπτώσεις να δυναμώνουν, αλλά και τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά. Το κρύο είναι πλέον κάτι παραπάνω από αισθητό και στην Αθήνα, με την ΕΜΥ να προβλέπει ότι ο υδράργυρος θα πέσει ακόμα περισσότερο προς το τέλος της εβδομάδας.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια, πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και θυελλώδεις ανέμους.

Η Πολιτική Προστασία λαμβάνει μέτρα όπως αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη, ενώ απεστάλη μήνυμα από το 112 σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη

Ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και τη βόρεια Εύβοια.

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά θα είναι νότιοι 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βόρειους, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα βόρεια, και δεν θα ξεπεράσει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 βαθμούς και στο νότιο Αιγαίο τους 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Οι βροχές στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα είναι τοπικά ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο νότιο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και στις Σποράδες 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην Κρήτη .
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί-βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές στη βόρεια Εύβοια. Χιονοπτώσεις από τη νύχτα στα ορεινά και στα βόρεια ημιορεινά.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί-βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Κακοκαιρία «Διομήδης»: Στα «λευκά» η Β. Ελλάδα
Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Xιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Χιονόπτωση σημειώνεται στη σεισμόπληκτη Φλώρινα, όπου η θερμοκρασία είναι 0 βαθμοί Κελσίου, στα Κομνηνά Κοζάνης (2 βαθμοί), στη Βλάστη (-1) και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας Γρεβενών (-2), ενώ χιονόνερο πέφτει στο Αμύνταιο (2 ), στο Μεσόβουνο (3) και την Ξηρολίμνη (3). Στην Κεντρική Μακεδονία χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν (-4) και στο Σέλι (-1), ενώ ισχυρή βροχή πέφτει στην πόλη της Βέροιας.

Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία η Πολιτική Προστασία

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιόνια, πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ετσι, με την κακοκαιρία να «χτυπά» την πόρτα της χώρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της κακοκαιρίας «Διομήδης», που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα και κατά τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε διεξοδική ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και όλων των συμμετεχόντων για την πορεία της κακοκαιρίας από τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, ενώ συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και συγκεκριμένα από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου ΑΕ και από τη Νέα Οδό ΑΕ / Κεντρική Οδό ΑΕ.

Επιπλέον, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των κέντρων αυτών είχε δοκιμαστεί και στην κακοκαιρία «Μπάλλος» και κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Επιβεβαιώθηκε ακόμη η ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν, ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Ενεργοποιήθηκε το 112 για την κακοκαιρία

Τέλος, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Συγκεκριμένα, το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε στέλνοντας προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια, νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το 112 καλεί τον κόσμο να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθεί τις οδηγίες των Αρχών.

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την επερχόμενη κακοκαιρία «Διομήδης», όπως ονομάστηκε, εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (EMY).

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, «καιρικό σύστημα με το όνομα “Διομήδης” (“Diomedes”) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από σήμερα Δευτέρα (10/01/2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Από την Τετάρτη (12-01-2022) αναμένεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Διομήδης»

Α. Σήμερα Δευτέρα (10-1-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη νότια Κρήτη, τα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και από το βράδυ στο κεντρικό και το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία.

Την Τρίτη (11-1-2022) ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και τη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (12-01-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Β. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν την Τρίτη (11-1-2022) στο βόρειο Αιγαίο και την Τετάρτη (12-1-2022) και την Πέμπτη (13-1-2022) στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης.

Γ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας (10-1-2022) στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Την Τρίτη (11-1-2022) κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Την Τετάρτη (12-1-2022) πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στις προαναφερθείσες περιοχές και στην Εύβοια.

Δ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη
(12-1-2022). Την Πέμπτη (13-1-2022) και την Παρασκευή (14-1-2022)τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειώνεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα».

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1480496400987308035?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1480496400987308035%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FGSCP_GR2Fstatus2F14804964009873080353Fref_src3Dtwsrc255Egoogle257Ctwcamp255Eserp257Ctwgr255Etweetprovider%3Dtwitter

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία «Διομήδης»
Στην ανακοίνωσή της, η ΓΓΠΠ αναφέρει:

«Σε συνέχεα των σχετικών προβλέψεων, καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανέναν λόγο.

Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο».

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα:


Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους:


Χιονοπτώσεις και παγετό:


ΓΓΠΠ: Συστάσεις προς πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Διομήδης»

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας «Διομήδης», μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά την διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως, κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας