Έφτασαν στην Τουρκία οι πρώτες 3 εκατ.δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac

769
Έφτασαν στην Τουρκία οι πρώτες

Έφτασε στην Τουρκία, το πρωί της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου η πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού από την κινεζική εταιρεία Sinovac. Να σημειωθεί πως αυτό σημειώθηκε, περίπου μία εβδομάδα αφού η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό βάσει των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών τρίτης φάσης.

Το πρώτο φορτίο με τα 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, από τις συνολικά 50 εκατομμύρια που έχει παραγγείλει η Τουρκία, αρχικά ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στη χώρα στις 11 Δεκεμβρίου, όμως υπήρξαν καθυστερήσεις.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα δήλωσε ότι οι αρχές θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό αφού ελέγξουν τα εμβόλια, μία διαδικασία που θα διαρκέσει 14 ημέρες.

Η Τουρκία έχει προγραμματίσει αρχικά να εμβολιάσει τους υγειονομικούς και τους πολίτες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ θα ακολουθήσουν όσοι είναι άνω των 50 ετών και πάσχουν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα, όπως και όσοι εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς ή σε επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Στην τρίτη ομάδα θα περιλαμβάνονται νέοι ενήλικες και τομείς που δεν περιλαμβάνονται στις δύο πρώτες ομάδες. Στην τέταρτη ομάδα θα περιλαμβάνονται όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.

Την προηγούμενη εβδομάδα Τούρκοι ερευνητές δήλωσαν ότι η προκαταρκτικές αναλύσεις έδειξαν ότι το εμβόλιο της Sinovac είναι αποτελεσματικό κατά 91,25% κατά της covid-19.

Αν και τότε ο Κότζα είχε επισημάνει ότι οι αρχές είναι βέβαιες πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, οι κλινικές δοκιμές που είχαν γίνει ήταν πολύ περιορισμένες.

Αυτή την εβδομάδα δύο Τούρκοι γιατροί δήλωσαν στο Reuters ότι θα χρειαστούν μάλλον τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες κλινικών δοκιμών του Sinovac προκειμένου τα αποτελέσματα να θεωρηθούν πιο αξιόπιστα, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα.

Εξάλλου η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία με τις Pfizer/BioNTech για την αγορά 4,5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα Τούρκοι επιστήμονες εργάζονται για την παραγωγή ενός εγχώριου εμβολίου. Επίσης η Άγκυρα σκοπεύει να παράξει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας