Έτσι μας κλέβουν: Αποκάλυψη-«βόμβα» για τους λογαριασμούς ρεύματος

762
Έτσι μας κλέβουν:
Λογαριασμοί ρεύματος: Τι και αν η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σωρεία μέτρων για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις κρυφές χρεώσεις; Οι νέοι λογαριασμοί κρύβουν… 70% αύξηση!

Τέλος στις υπερβολικά χαμηλές χρεώσεις στα σταθερά της τιμολόγια ρεύματος δίνει από σήμερα η ΔΕΗ, προχωρώντας σε αύξηση της τάξεως του 70% στην τιμή της κιλοβατώρας, η οποία πάντως θα παραμείνει πολύ χαμηλότερη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή και εξακολουθεί να προβληματίζει τους ιδιώτες προμηθευτές, που βλέπουν ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να τους πολιορκεί, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα που μόνο το πρώην ενεργειακό μονοπώλιο έχει, όπως η αποκλειστική πρόσβαση στα υδροηλεκτρικά.

Η ουσία για τους καταναλωτές είναι ότι… όποιος πρόλαβε «κλείδωσε» την αφύσικα χαμηλή σταθερή τιμή κιλοβατώρας που είχε ως τώρα το πρόγραμμα myHome Enter της ΔΕΗ. Όλες οι νέες συνδέσεις θα γίνονται με ισχύ από σήμερα με μεγάλη αύξηση της τιμής, αλλά και με «κλείδωμα» μόνο για ένα χρόνο και όχι για δύο, όπως ίσχυε με την προηγούμενη εκδοχή του προγράμματος.

Ειδικότερα, η τιμή της κιλοβατώρας για τις χρεώσεις ημέρας αυξάνεται πλέον σε 0,18 ευρώ, από τα 0,105 ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 71,4%. Αντίστοιχα, τιμή για τη νυχτερινή χρέωση ανεβαίνει στα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,07897 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 64,6%.

Σημειώνεται ότι στους όρους του προγράμματος ενσωματώνεται και «τσουχτερό» πέναλτι για πρόωρη διακοπή της σύμβασης. Σε περίπτωση διακοπής στο πρώτο τρίμηνο, ο πελάτης επιβαρύνεται με χρέωσης 60 ευρώ, για τους επόμενους τρεις μήνες η χρέωση πέφτει στα 40 ευρώ και για τους επόμενους στα 20, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο της σύμβασης ο πελάτης μπορεί να τη διακόψει χωρίς επιβάρυνση.

Το μεγάλο ερώτημα μετά από αυτές τις αλλαγές στο σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο πολλοί καταναλωτές προτίμησαν ως μια διαφυγή από τις επιβαρύνσεις και τη μεταβλητότητα χρεώσεων των τιμολογίων με ρήτρες αναπροσαρμογής, είναι αν θα αρχίσει να αποκαθίσταται η τάξη στην αγορά, δηλαδή αν θα σταματήσει η ΔΕΗ να κινείται κόντρα στις υποχρεώσεις της για μείωση του μεριδίου της στην αγορά.

Τον Οκτώβριο, με «όπλο» το σταθερό τιμολόγιό της, η ΔΕΗ προκάλεσε βαρύτατες απώλειες στους ιδιώτες προμηθευτές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σε ένα μήνα όχι μόνο ανέκοψε την πορεία συρρίκνωσης του μεριδίου της, αλλά το αύξησε κατά 1,5%, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις απώλειες που είχε από τον Αύγουστο, όταν το μερίδιο διαμορφωνόταν σε 64,4%.

Πηγές από την ενεργειακή αγορά αναφέρουν ότι είναι βέβαιο πως θα ανακοπεί, σε κάποιο βαθμό, η ροή πελατών προς τη ΔΕΗ, μετά τις αναπροσαρμογές του σταθερού τιμολογίου, όμως τονίζουν ότι η ΔΕΗ δεν παύει να διατηρεί ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στις σταθερές χρεώσεις, καθώς είναι αδύνατο οποιοσδήποτε άλλος προμηθευτές να προσεγγίσει ακόμη και τη νέα, αυξημένη χρέωση της κιλοβατώρας.

Πριν προχωρήσει σε αυξήσεις η ΔΕΗ, από την πλευρά των παρόχων είχε τεθεί ανοικτά θέμα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, το οποίο, όπως επισημαίνεται και σήμερα από πηγές της αγοράς, δεν έχει διευθετηθεί, καθώς και τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ κινούνται οριακά υψηλότερα από το κόστος που έχουν οι πάροχοι.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που είχε περιλάβει η Μυτιληναίος (Protergia) σε επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΔΕΗ έχει συντριπτικό πλεονέκτημα στα σταθερά τιμολόγια. Για το 2022, οι πάροχοι έχουν ενεργειακό κόστος 173 ευρώ/mWh, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται το εμπορικό κόστος. Για το 2023, το κόστος υπολογίζεται στα 117 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ πουλούσε τη μεγαβατώρα με σταθερή τιμή για δύο χρόνια στα 104,03 ευρώ, δηλαδή είναι πρακτικά αδύνατο να την ανταγωνιστούν οι άλλοι πάροχοι σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων.

«Καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα συγκεκριμένα ύψη τιμών, η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών οδηγεί σε αυξανόμενη και εκ νέου επιστροφή/μετακίνηση καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, έχοντας ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κλείσιμο της αγοράς και την περαιτέρω εξασθένιση του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής», τόνιζε η Μυτιληναίος στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ και ζητούσε να γίνουν παρεμβάσεις για να μετριασθεί η υπερσυγκέντρωση ισχύος (market power), με δραστικό περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας σε επίπεδα οπωσδήποτε κάτω του 40%

Σημειώνεται ότι ακόμη και με την αύξηση στα 180 ευρώ/mWh (0,18 ευρώ ανά κιλοβατώρα) το σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι μόλις 4% από το κόστος των άλλων παρόχων, οι οποίοι θα πρέπει να… ιδρώσουν πολύ για να την ανταγωνιστούν.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Και άλλες κρυφές χρεώσεις!

Παράλληλα, στις ρήτρες αναπροσαρμογής θα πρέπει να εστιάζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος που τους χρεώνουν οι προμηθευτές.

Αυτό βέβαια με τη σειρά του προϋποθέτει πολύ καλή γνώση μαθηματικών, για να αποκρυπτογραφήσουν τις πολύπλοκες εξισώσεις βάσει των οποίων ο κάθε προμηθευτής ενεργοποιεί τις ρήτρες, βασική παράμετρος των οποίων είναι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία έχει πάρει την ανιούσα, καθώς ακολουθεί το ράλι των τιμών των CO2 και παράλληλα τη μικρότερης κλίμακας ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου.

Οι χρεώσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της εν λόγω ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος αποτελούν μέρος της σύμβασης προμήθειας, του κάθε προμηθευτή, ενώ η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εν λόγω χρεώσεων αναγράφεται μέσα σε αυτή.

Εφόσον λοιπόν η Σύμβαση Προμήθειας μεταξύ του Προμηθευτή και του Πελάτη (ρήτρες αναπροσαρμογής) , προβλέπει την επιβολή της ανωτέρω Ρήτρας, η τελευταία είναι νόμιμη, στο πλαίσιο της συμβατικής σχέσης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

H Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της περί προστασίας των καταναλωτών και για τη διασφάλιση της ενημέρωσής τους βάσει των αρχών της διαφάνειας, της απλότητας και της σαφήνειας των τιμολογίων που προσφέρονται στους Μικρούς Καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, προχώρησε στην έκδοση της Απόφαση ««Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ B 1364/ 14.04.2020)», βάσει της οποίας πρότεινε την τυποποίηση και απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού των ρητρών αναπροσαρμογής.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας

Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.

Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας