Έσση: Εκλογές κρίσιμες για όλη τη Γερμανία και διεθνώς

1271
έσση

Νέα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, μετά από αυτή της Βαυαρίας, διεξάγεται σήμερα στο κρατίδιο της Έσσης, με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να επιδιώκουν αυτή τη φορά ένα καλύτερο αποτέλεσμα. 

Οι εκλογές στην Έσση αποτελούν μια ευκαιρία για την καγκελάριο Μέρκελ να δείξει ότι το κόμμα της, αλλά και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν βρίσκονται σε τόσο δυσμενή θέση όσο υποστηρίζουν οι αναλυτές. Ωστόσο για να το πετύχει αυτό χρειάζεται καλά αποτελέσματα. Και στο συγκεκριμένο κρατίδιο υπάρχουν οι κατάλληλες και αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Στο κρατίδιο της Έσσης, όπουβρίσκεται το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, η Φρανκφούρτη, η χριστιανοδημοκρατία κυβερνά στο κρατίδιο με διαφορετικούς εταίρους σχεδόν επί 20 χρόνια. Από το 1970 μέχρι σήμερα οι συντηρητικοί συγκέντρωναν πάνω από το 36% των ψήφων και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπουφιέ θεωρείται δημοφιλής στις τάξεις των 4,4 εκ. ψηφοφόρων.

Ωστόσο τα προγνωστικά για τους χριστιανοδημοκράτες δεν θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην CDU μόλις 26%. Για τη Μέρκελ είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η CDU πρώτη δύναμη. Έτσι το κόμμα θα λάμβανε εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Και σε αυτή τη φάση η καγκελάριος χρειάζεται αυτό το αποτέλεσμα. Οτιδήποτε άλλο θα ερμηνευόταν ως ένδειξη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την πολιτική Μέρκελ, η οποία συμπαρασύρει και τον Φόλκερ Μπουφιέ στην Έσση. Επιπλέον, θα εντείνονταν οι πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί η καγκελάριος από πρόεδρος της CDU.

Την ίδια ώρα και οι σοσιαλδημοκράτες βλέπουν με αγωνία την ημέρα των εκλογών, μετά την εκλογική συντριβή στη Βαυαρία. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Έσση Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ τονίζει ότι «η Βαυαρία είναι η Βαυαρία και η Έσση είναι η Έσση». Και οι δημοσκοπήσεις τον δικαιώνουν. Τελευταία το SPD εμφανιζόταν στα γκάλοπ με ποσοστά μεταξύ 20 και 25%.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους σοσιαλδημοκράτες είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι μετά το αποτέλεσμα-ρεκόρ που κατέγραψαν στις βαυαρικές εκλογές, ελπίζουν σε ποσοστά μεταξύ 15% και 22%.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά μεταξύ 11 και 14% στους δεξιούς λαϊκιστές του AfD και 6 έως 9% στους φιλελεύθερους (FDP).

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Έσση θα είναι αρκετά πιο δύσκολος, ειδικά εάν το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών δεν καταφέρει να είναι μέρος της. Σε αυτή την περίπτωση η Άνγκελα Μέρκελ θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να υπερασπιστεί τη θέση της ως επικεφαλής του κόμματος αλλά και ως καγκελάριος. Έτσι, οι τοπικές εκλογές στην Έσση ενδέχεται να έχουν σημαντικές συνέπειες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας