Έρχεται νομοσχέδιο "σκούπα" με δεκάδες μνημονιακά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

2201
νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κορύφωση του εφαρμοστικού έργου της συμφωνίας της με το κουαρτέτο των δανειστών για την 3η αξιολόγηση με ένα νομοσχέδιο – σκούπα, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές.

Το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο υπολογίζεται (προς το παρόν) να κατατεθεί στη Βουλή την 8η Ιανουαρίου με στόχο να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος. Και τούτο διότι στις 11 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Euroworking Group (οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης) για να προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και ως τότε θα πρέπει να έχουν τεθεί σε τροχιά εφαρμογής τα 70-75 εκκρεμή μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Στο μεσοδιάστημα λαμβάνουν συνεχώς χώρα τεχνικές τηλεδιασκέψεις, οι δανειστές παρακολουθούν από κοντά την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με πρώτο αυτό της προώθησης των πλειστηριασμών, ενώ προωθείται μέσω τροπολογιών αλλά και εφαρμοστικών διατάξεων το πρώτο κύμα προαπαιτούμενων που πρέπει να γίνει φέτος. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των 70 – 75 εκκρεμοτήτων της 3ης αξιολόγησης πριν αλλάξει ο χρόνος.

Κάποιες διατάξεις έχουν ήδη οδεύσει προς τη Βουλή, ενώ αναμένεται να ενταθεί το έργο μετά την αυριανή ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2018, που κι αυτός φέρνει πρωτόγνωρη λιτότητα με αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ (7 δισ. ευρώ).

Όσον αφορά το υπόλοιπο μνημονιακό εφαρμοστικό έργο, θα κατατεθούν διατάξεις και κάποιες εξ αυτών θα ψηφιστούν πριν αλλάξει ο χρόνος. Και παράλληλα θα γίνουν πολλά σε εφαρμοστικό επίπεδο εκτός Βουλής, μέσω υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων, εγκυκλίων και άλλων πράξεων.

Η μεταφορά των 18 ΔΕΚΟ απευθείας στο “Υπερταμείοορίζεται για τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ εντός του Δεκεμβρίου έχουν προαναγγελθεί και οι εφαρμοστικές διατάξεις για τα νέα μειωμένα οικογενειακά επιδόματα.

Το αργότερο έως το EWG της 11ης Ιανουαρίου θα πρέπει να έρθει και η τροπολογία για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, η επίσπευση στις Ιδιωτικοποιήσεις κυρίως της ΔΕΗ κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας