Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να επιβεβαιώνει την παλίνδρομη πορεία που ακολουθεί τον Φεβρουάριο εντός στενού εύρους, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο και τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,95%, στις 2.291,80 μονάδες, ενώ στο -0,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.265,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,55% στις 802,62 μονάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σχεδόν το ήμισυ των τίτλων της… υψηλής κεφαλαιοποίησης κατάφερε σήμερα να διακινήσει πάνω από 100 χιλ. τεμάχια, ενώ πολύ περισσότεροι ήταν αυτοί που δεν ξεπέρασαν το 1 εκατ. σε τζίρο. Αν και ελαφρώς υψηλότερος από εχτές, ο συνολικός τζίρος, η εικόνα που εμφανίζει η αγορά είναι απογοητευτική, ως προς την κινητικότητα, την ώρα που οι στρατηγικές των χαρτοφυλακίων έχουν λόγους να ξεδιπλωθούν.
Όπως έχουν επισημάνει και οι εγχώριοι αναλυτές πολλάκις, το ΧΑ χωρίς την αρωγή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος με τις επιδόσεις του στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μπορεί να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των αγοραστών, δεν μπορεί να διαφύγει της συσσώρευσης. Ωστόσο, ο κλάδος δείχνει να είναι εγκλωβισμένος στις καθυστερήσεις που υπάρχουν σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου “Ηρακλής”, αλλά και τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για την ανάγκη επιπλέον μέτρων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Έτσι, η εικόνα της αγοράς έχει μπερδέψει αρκετούς traders, οι οποίοι αν και παρακολουθούν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, την αδυναμία του ΧΑ να διασπάσει το εύρος της συσσώρευσης, διαπιστώνουν ότι οι άμυνες υπάρχουν. Αλλά ενεργοποιούνται μόνο για τη διαφύλαξη της πτώσης προς τις 900 μονάδες. Και αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που και το Oceanwood έχει μειώσει σημαντικά τις short θέσεις του σε Εθνική και Eurobank, και η προοπτική της άρσης του ορίου για τη διακράτηση των κρατικών ομολόγων είναι ορατή και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας έχει βελτιώσει τις αποτιμήσεις στο ενεργητικό των τραπεζών.
Έτσι, τεχνικά μετά την αποτυχία του Γενικού Δείκτη, εχθές, να διαπεράσει την αντίσταση των 927 μονάδων, χάθηκε σήμερα και η κοντινή στήριξη των 916 μονάδων, με τις 907 μονάδες να είναι τώρα η κύρια. Στον FTSE 25 η κοντινή σημαντική στήριξη είναι στις 2.289 μονάδες, οι οποίες διαφυλάχθηκαν σήμερα, με τις 2.252 μονάδες να παραμένει η κύρια, την ώρα που ο τζίρος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τις κινήσεις και το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιμέρους τίτλους.
Το ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 3,51%, με τις Eurobank, Alpha Bank και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του -1% κινήθηκαν και οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Aegean, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και ΕΧΑΕ, ενώ ο ΟΤΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο +1,07%, ενώ μικρά ήταν τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ και Φουρλή.