Έρευνα για τα ισραηλινά εγκλήματα από τον ΟΗΕ, όχι όμως κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

1646

Tη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στις συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Φαρχάν Χαγκ, ο Γκουτέρες “απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον θύματα και ιδιαίτερα σε κάθε μέτρο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αμάχους.
Ο Ταγέ-Μπρουκ Ζεριχούν, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας “ενδέχεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς μέρες”, καλώντας να μην γίνονται στόχος άμαχοι και κυρίως παιδιά. “Το Ισραήλ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Η θανατηφόρα βία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση και όποια θανατηφόρα περιστατικά να ερευνώνται δεόντως από τις αρχές”.
Εντούτοις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιορίστηκε στην έκφραση ανησυχίας για την κλιμάκωση της βίας, χωρίς να καταφέρει την έκδοση κοινής ανακοίνωσης.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ομολόγησε ότι ο στρατός του Ισραήλ αντιμετωπίζει με σφαίρες τον πετροπόλεμο. “Ο ισραηλινός στρατός έχει δημιουργήσει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και απαιτείται η άδειά του για κάθε δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα”, δήλωσε. Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι “πυροβόλησαν εναντίον των βασικών υποκινητών”, πρόσθεσε.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αξιωματικοί του στρατού είχαν προειδοποιήσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ότι ο στρατός δεν θα διστάσει να δώσει διαταγή να ανοίξουν πυρ οι ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν πάρει θέση στην περιοχή σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι προσπαθήσουν να εισέλθουν σε ισραηλινό έδαφος.
Εξάλλου η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να ρίξει δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας