Ένωση Λογιστών: Τραγικά τα μέτρα για εργαζόμενους-Προτάσεις για προστασία τους

1421
εργαζόμενους

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και την στάση των εργαζόμενων-Οι προτάσεις του σωματείου μας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, αλλά θέτουν, για μία ακόμη φορά, ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων!

Από τα περίπου 10 δις ευρώ που ανακοίνωσαν μόλις τα 2 δις ευρώ αφορούν αποζημίωση για περίπου 1,4 εκατομμύρια μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίας, αφού τους αναλογεί μόλις 800 ευρώ για έως 30 Απριλίου.

Τα υπόλοιπα αφορούν ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν να απολαμβάνουν αναστολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, επιστροφή της προκαταβολής φόρου κλπ.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, τις διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, δεν γίνεται κουβέντα!

Αυτή είναι η εθνική ομοψυχία για την οποία μιλούν! Μας καλούν να βάλουμε πλάτη για το καλό της οικονομίας, την ώρα που καθημερινά συνάδελφοί μας έρχονται αντιμέτωποι από τη μια με τον κίνδυνο του κορωνοϊού και από την άλλη με τον κίνδυνο να χάσουν εργασιακά δικαιώματα! Ήδη τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οι καταγγελίες των εργαζομένων για ζητήματα μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, μισθών, εργασιακών σχέσεων και αδειών έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι επιθεωρήσεις εργασίας σε κάθε περιοχή, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι κυριολεκτικά απούσες, με την εργοδοσία να κάνει ό,τι θέλει.

Είναι υποκρισία λοιπόν ο πόνος που έπιασε τον Υπουργό Εργασίας για την «τραγική κατάσταση στην αγορά εργασίας». Καλούν δήθεν τους εργοδότες να μην γίνουν (και άλλες) απολύσεις εργαζόμενων για να μην επιβαρυνθεί το κράτος με το κόστος όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης. Αποδέχονται τις απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, όπου μόνο για τον μήνα Μάρτη έχουν καταγραφεί 41.000, δίνοντας απλά στους απολυμένους €800,00. Λες και με την κατάσταση που θα επικρατεί το επόμενο διάστημα θα είναι εύκολο να ξαναβρούν δουλειά σύντομα. Περασμένα – ξεχασμένα δηλαδή τα όργια που έκαναν οι εργοδότες τις πρώτες μέρες εφαρμογής των κρατικών μέτρων για τον κορωνοϊό, όταν η κυβέρνηση τους άφησε το πεδίο ελεύθερο να ρυθμίσουν όπως τους βολεύει το προσωπικό και τις εργασιακές σχέσεις στις επιχειρήσεις τους.

Αντίστοιχα αποτελεί πρόκληση μεθόδευση της κυβέρνησης με το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων, με ζήτημα δηλαδή που αφορά στα δεδουλευμένα τους. Η κυβέρνηση ήταν αυτή που «έριξε» στο τραπέζι θέμα αναστολής του, αλλά κάτω και από τη γενική κατακραυγή τελικά εμφανίστηκε ως… «εγγυήτριά» του, καταλήγοντας να ανακοινώνει ότι μπορεί να καταβληθεί -αντί για το πρώτο 10ήμερο του Απρίλη- με το επίδομα αδείας!

Ανακοινώθηκε πως το επίδομα των €800, που είναι για το διάστημα 15 Μάρτη έως 30 Απρίλη, θα καταβληθεί και σε εργαζόμενους που η επιχείρηση στην οποία εργάζονται δεν έχει κλείσει αλλά έχει μειωμένο τζίρο.

Επίσης, και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν σταματήσει την επαγγελματική δραστηριότητα και έχουν μείωση τζίρου. Για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη οι δικαιούχοι των €800 θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

«Πράσινο φως» για μαζική αναστολή συμβάσεων εργασίας άναψε η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις προκειμένου, όπως ειπώθηκε, για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας. Παρέχεται στους εργοδότες η δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς ανατολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζόμενων για ένα μήνα με τη δυνατότητα επέκτασης. Ο υπουργός χαρακτήρισε το μέτρο «απολύτως προσωρινό» και όσοι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης τους θα λάβουν το επίδομα των €800. Προφανώς όμως δεν θα λάβουν μισθό για το συγκεκριμένο διάστημα.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα μέτρα αυτά, θα φορτωθούν πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Πολύ περισσότερο δεν συνιστούν κάποια φιλολαϊκή στροφή. Είναι η αναγκαία κρατική παρέμβαση προς όφελος του κεφαλαίου, που έχουμε δει κι άλλη φορά στο παρελθόν, και που αποτελεί αναμονή μιας νέας κρίσης.

Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι μέσα στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν και της απαγόρευσης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Το μέτρο αυτό της κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτήματα και προβληματισμό. Ο προβληματισμός που λογικά δημιουργείται είναι ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για καταπάτηση λαϊκών δικαιωμάτων και ότι η επιδημία αποτελεί μόνο το πρόσχημα. Μην ξεχνάμε και το νομοσχέδιο που υπάρχει στα σκαριά για την περιστολή των διαδηλώσεων. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να στραφεί ένα τέτοιο μέτρο απέναντι στα σωματεία των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε εργαζόμενους που κινητοποιούνται επειδή χάνουν τη δουλειά τους ή υποχρεώνονται σε αρνητικές μεταβολές στις εργασιακές τους σχέσεις ή διαμαρτύρονται εκεί που η εργοδοσία δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Κάθε σκέψη, λοιπόν, της κυβέρνησης να αξιοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να φιμώσει το στόμα του λαού και των εργαζομένων δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από το εργατικό – λαϊκό κίνημα!

Ο εχθρός λοιπόν δεν είναι ούτε αόρατος ούτε κοινός, όπως μας λένε κάποιοι (βλ. ηγεσία ΓΣΕΕ) ότι δεν υπάρχειταξικότητα στις επιπτώσεις από την πανδημία! Έχει όνομα και λέγεται καπιταλισμός! Στο όνομα του κέρδους δεν υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή, μπαίνει η λογική του αν το όφελος των μέτρων θα ξεπεράσει το κόστος τους. Λες και η υγεία του λαού μπορεί να μπει σε ζυγαριά.

Ακόμα και μπροστά σε μια πανδημία αυτό που κοιτάει η κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου! Την ώρα που οι πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο δεν νιώθουν καμία ασφάλεια λόγω των συνθηκών εργασίας, πολλοί συνάδελφοι σε ελεγκτικές, συμβουλευτικές, λογιστήρια και σε λογιστικά γραφεία δουλεύουν με ανεπαρκή μέτρα προστασίας. Την ώρα που πολλές εταιρίες πρώτα «έτρεξαν» να βρουν laptop για το προσωπικό για να εφαρμόσουν τη τηλεργασία και άφησαν την απολύμανση για.. αργότερα. Την στιγμή που πολύ εργαζόμενοι αναγκάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών. Σε εκ περιτροπής εργασία με αντίστοιχη επίπτωση στον μισθό τους, σε μη ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Καμιά ανοχή, να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων! Κυρίαρχο για εμάς αυτή την στιγμή είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης προς το χειρότερο. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Κανένα μεροκάματο χαμένο.
Καμία άνευ αποδοχών άδεια. Καμία χαμένη μέρα κανονικής άδειας. Δεν δεχόμαστε να ροκανιστούν οι κανονικές μας άδειες, απαιτούμε πλήρεις μισθούς σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας λόγω της πανδημίας. Όσες δεν καλύπτονται από το κράτος, να δοθούν άδειες πληρωμένες με ευθύνη της εταιρείας.
• Ξεκαθαρίζουμε ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας θα γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.
• Απαιτούμε την προστασία του ωραρίου, όχι στην δουλειά λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το 8ωρο.
• Απαιτούμε την παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις (laptop, οθόνες, σύνδεση στο Internet κτλ). Κανένας δεν εργάζεται με δικά του μέσα. Είναι ευθύνη της εταιρείας.
• Ευθύνη της εταιρείας είναι επίσης η διασφάλιση της ασφάλειας της πληροφορίας, των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων αλλά και των εταιρικών δεδομένων για την περίοδο εργασίας στο σπίτι. Καμία μετακύληση ευθυνών στον εργαζόμενο.
Αναρρωτική άδεια σε όλους όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές (όχι κανονικές ή άνευ αποδοχών) σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους.
Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και σε όσους έχουν άρρωστο μέλος στην οικογένεια.
• Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά αναρρωτικές άδειες και άδειες ειδικού σκοπού.
• Με ευθύνη και κόστος που θα επιβαρύνει το κράτος και τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με κοινό ή συναθροίζονται σε μικρούς χώρους άνω των 10 ατόμων, να εξετάζονται άμεσα αν είναι και οι ίδιοι φορείς, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή νοσήσουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Το άνοιγμα όλων των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την λειτουργία όλων των ανενεργών μονάδων Υγείας. Την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας.
• Την 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία .
• Την δωρεάν από το κράτος παροχή όλων των μέτρων προφύλαξης σε όλο τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
• Την ιατρική παρακολούθηση προνοιακών ιδρυμάτων, σχολείων όλων των βαθμίδων, στρατιωτικών μονάδων και προσφυγικών δομών.
• Με ευθύνη του κράτους μέτρα προστασίας σε χώρους αναγκαστικής συνάθροισης, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
• Τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εργοδοσίας, των εργαζόμενων και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
Άμεση απολύμανση εκείνων των κτηρίων όπου υπάρχει έστω και ένας εργαζόμενος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλείας μικρό  και μεγάλο.

Ένα πράγμα λέμε, με απόλυτη σαφήνεια: Δεν ανεχόμαστε καμία μεθόδευση από την κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων (Μισθούς, Δώρα κλπ).

Ενημερώνουμε το σωματείο μας για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Κανένας εργαζόμενος μόνος του σε αυτήν τη δύσκολη ώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του! Η αλληλεγγύη, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

 

ΔΣ, 20/3/2020

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας