Σοκ και ερωτηματικά! Αστυνομικός δολοφόνησε τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα

2947

Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα από αστυνομικό των τουρκικών ειδικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση ταραχών και η οποία δολοφονία συνέβη κάτω από περίεργες συνθήκες και σε έναν κλειστό και άριστα φυλασσόμενο χώρο, με τον δράστη να κινείται σχεδόν ανενόχλητος ακόμα και μετά τη δολοφονία, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.
Η Τουρκία εξελίσσεται σε ένα μεγάλο ναρκοπέδιο και σε χώρο ενός ταχύτατα εξαπλούμενου λουτρού αίματος.
Η αυταρχική, τρομοκρατική, τυχοδιωκτική, εθνικιστική και ισλαμοκεντρική πολιτική του Ερντογάν ενθαρρύνει τον φανατισμό, τη διαίρεση και την τυφλή πόλωση στην γείτονα, πνίγει στο αίμα την Τουρκία και προκαλεί όλο και πιο επικίνδυνες καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Αυτές τις ώρες, η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται να ανακτήσει την κυριαρχία της και να αποκτήσει μια νέα πολυδιάστατη, ενεργή και θετική φιλειρηνική και αντιϊμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική για την ειρήνη, την σταθερότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στην περιοχή χωρίς κηδεμόνες και επιδιαιτητές.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Απεβίωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, Andrei Karlov, ο οποίος δέχθηκε νωρίτερα επίθεση ενόπλου στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στις τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Τις πληροφορίες για το θάνατο του Ρώσου διπλωμάτη επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτήρισε την επίθεση στον Andrei Karlov τρομοκρατικό χτύπημα και διεμήνυσε πως η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και ο δήμαρχος της Άγκυρας ανέφεραν λίγο μετά το περιστατικό ότι ο δράστης της δολοφονίας είναι αστυνομικός που ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της τουρκικής πρωτεύουσας αλλά δεν βρισκόταν σε υπηρεσία. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι χρησιμοποίησε την αστυνομική του ταυτότητα για να μπει στη γκαλερί.
Πιο συγκεκριμένα, ο δράστης της επίθεσης φέρεται να είναι ο Μερτ Αλτιντάς, μέλος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Άγκυρας, απόφοιτος της αστυνομικής σχολής της Σμύρνης, γεννημένος στο Αιδίνιο.
Όπως επιβεβαίωσε πριν λίγο ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου, ο ένοπλος ανήκε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της Άγκυρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η δολοφονία προκάλεσε “βαθιάθλίψη στην Τουρκία και σημείωσε ότι διαπράχθηκε ενώ η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης. Ο Σόιλου επιβεβαίωσε επίσης ότι τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, αλλά κανένας τους δεν είναι σοβαρά και ο ένας πήρε ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας ομογενής οποίος φέρει ελαφρά τραύματα και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, δέχθηκε τα πυρά του ενόπλου κατά τη διάρκεια έκθεσης ζωγραφικής για τη Ρωσία σε μια γκαλερί στην Άγκυρα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με το CNN Turk η κατάσταση του Karlov κρίθηκε από την αρχή σοβαρή.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πλησίασε από πίσω τον πρέσβη και τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου, τουλάχιστον τρεις φορές. Διέφυγε σε έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία. Η ανταλλαγή πυρών καθυστέρησε την μεταφορά του πρέσβη στο νοσοκομείο.
Αυτόπτης μάρτυρας τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο δράστης μίλησε “για το Χαλέπι” και είπε ότι ήθελε “εκδίκηση”, ενώ κατά τη Χουριέτ, η ρωσική πρεσβεία είχε ήδη εκτιμήσει πως πρόκειται για επίθεση που διέπραξε ισλαμιστής. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες φώναξε “η Ρωσία θα βιώσει την εκδίκηση για την Συρία”.
“Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή“, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα. “Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης“, πρόσθεσε ο Κιλίτς.
Στο σημείο φέρεται κατά δημοσιεύματα που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik να έφθασε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, το οποίο και επιβεβαίωσε ότι διαπράχθηκε η επίθεση και πρόσθεσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επικοινωνία με την Άγκυρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημερώθηκε για την δολοφονική επίθεση κατά την πτήση του προς την Μόσχα, όπου αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για την Συρία.
Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία με την Ρωσία.
Ο Andrey Gennadievich Karlov γεννήθηκε το 1954. Διορίστηκε πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα τον Ιούλιο του 2013 και ήταν πατέρας ενός παιδιού.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στόχος της ειδεχθούς δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα ήταν να πληγούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ξεχωριστές δηλώσεις τους.
Όπως δήλωσε αναλυτικά ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του μήνυμα για το θάνατο του Αντρέι Καρλόφ, η δολοφονία του πρέσβη είναι “μια πρόκληση που είχε στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων” και την  ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.
Κύκλοι στη Μόσχα τόνιζαν ότι ο Πούτιν δεν θα μπορούσε αυτήν την ώρα να δώσει καμιά άλλη διάσταση στην εν ψυχρώ δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη.
Ο Πούτιν έκανε λόγο για έναν εξαίρετο διπλωμάτη, που απολάμβανε το σεβασμό όλων. “Ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος, τον ήξερα προσωπικά”, είπε για τον Karlov.
Ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε εξάλλου εγγυήσεις και προτάσεις από την Τουρκία για ενίσχυση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία.
Σε παρόμοια δήλωσε προέβη και ο Τούρκος ομόλογός του, ο οποίος πριν λίγο σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή, καταγγέλλοντας μία “προβοκάτσια” με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.
Όπως ανέφερε ο Ερντογάν, συνομίλησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και επέμεινε ότι στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον Ρώσο πρόεδρο πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους, ενώ επέμεινε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη προβοκάτσια για να πληγεί η διμερής σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα. Ανέφερε πως την ίδια άποψη εξέφερε και ο Πούτιν στη συνδιάλεξή τους.
Για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι της Συρίας αποδεικνύει την αμοιβαία αλληλεγγύη.
Η σχέση Τουρκίας– Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την περιοχή, συμπλήρωσε και τόνισε προς όσους θέλουν να την πλήξουν πως δεν θα το επιτύχουν.
Από τουρκικής πλευράς, είχε προηγηθεί η δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επίσης υποστήριξε ότι η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα στόχευε να βλάψει τις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας.
Αυτή η ειδεχθής δολοφονία είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών“, τόνισε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

ΑΓΚΥΡΑ: ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

Τρία άτομα τραυματίστηκαν  -ουδείς σοβαρά- κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης ενάντια στον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Καρλόφ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ένας εκ των τραυματιών είναι ελληνικής καταγωγής και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.
Όπως ανέφερε ο κ. Σοϊλού, ο δράστης ήταν αστυνομικός, ο οποίος είχε εργαστεί σε μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας.
Το βίντεο με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη παρατίθεται παρακάτω:
https://www.youtube.com/watch?v=HBcPTKDrrG8

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας