Έλληνες επιχειρηματίες:-”Πεθαίνει η οικονομία από τις κυρώσεις ΕΕ σε βάρος Ρωσίας”

720
Τεράστια η ζημιά στην ελληνική οικονομία

“Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αντίποινα της Μόσχας βλάπτουν σοβαρά τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ και της Ρωσίας και πρέπει να ακυρωθούν το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνο-ρωσικού εμπορικού επιμελητηρίου Παντελής Σκαρλάτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο,ο κύκλος εργασιών ΕΕ-Ρωσίας, ο οποίος ανέρχονταν σε 417,66 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, μειώθηκε στα 277,79 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

“Αυτό το εμπορικό έλλειμμα 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων βλάπτει τις οικονομίες των κρατών μας, είναι τα χρήματα που τελικά χάθηκαν από τα κράτη της ΕΕ και την Ρωσία. Δεδομένου του ποσοστού που “χάθηκε” ως αποτέλεσμα κυρώσεων και αντιμέτρων επτά ετών, το συνολικό ποσοστό των ζημιών φαίνεται να είναι τεράστιο.

Ως επιχειρηματίας, προσωπικά πιστεύω ότι οι κυρώσεις και τα εμπάργκο προκαλούν σοβαρές ζημιές στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας και στην ευημερία των λαών μας», είπε ο ίδιος, σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση λόγω της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στην Ελλάδα.

“Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το τελευταίο πλήρες έτος εξαγωγών προς τη Ρωσία ήταν το 2013. Εκείνη την εποχή, οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη χώρα ξεπέρασαν τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα, οι παραδόσεις κερασιών στη Ρωσία αποτελούσαν το 52% των ελληνικών συνολικών εξαγωγών.

Η Ρωσία δέχονταν το 64% των εξαγωγών ελληνικής φράουλας, το 40% των ελληνικών ροδάκινων και ούτω καθεξής. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η ζημία που υπέστησαν οι αγρότες ως αποτέλεσμα του εμπάργκο είναι ανεπανόρθωτη, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ “, δήλωσε ο Σκαρλάτος.

Σύμφωνα με το ίδιο, τεράστιες εκτάσεις με ροδάκινα και νεκταρίνια μειώθηκαν σε Ημαθία και Πέλλα.

“Οι συνέπειες αυτής της καταστροφής δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως. Ας ελπίσουμε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατό. Δεν είμαι πολιτικός για να σας πω πότε, αλλά, ως επιχειρηματίας, μπορώ να πω ότι οι οικονομικές απώλειες μεγάλης κλίμακας συνεπάγονται καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες και τους λαούς μας», συνέχισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις πρέπει να φτάσουν σε ένα νέο επίπεδο.

“Οι ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις δεν είναι στο επίπεδο της περιόδου όταν επιβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το ελληνο-ρωσικό εμπόριο ξεπερνούσε τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ και ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από τον κύκλο εργασιών μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Επί του παρόντος, το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών ίσα που υπερβαίνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξή του στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής πραγματικότητας και ελπίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και τα αντίμετρα κατά της Ρωσίας θα ακυρωθούν σύντομα”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε ότι Ρωσία και Ελλάδα έχουν τεράστιες δυνατότητες στην ανάπτυξη διμερών οικονομικών σχέσεων και «αυτή η δυναμική μπορεί να πολλαπλασιαστεί με την κατάλληλη πολιτική υποστήριξη».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν που έφτασε ήδη στην Αθήνα,θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα «διμερούς εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας, των μεταφορών, του πολιτισμού».

Η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα τέλος στον παραλογισμό των κυρώσεων προς την Ρωσία με αφορμή την Κριμαία, ενώ οφείλει να ασκεί ανεξάρτητη πολιτική και οικονομική δράση αν θέλει να ευημερήσουν οι κάτοικοι της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας