Έκρυθμη η κατάσταση στη Βαγδάτη: Επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία

938
βαγδάτη

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Βαγδάτη, καθώς διαδηλωτές έχουν περικυκλώσει την αμερικανική πρεσβεία. Χειροβομβίδες κρότου – λάμψης πέταξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, όπου διαδηλωτές έχουν περικυκλώσει την αμερικανική πρεσβεία.

Μέχρι στιγμής, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 20 άτομα, καθώς ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

​Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες για χρήση «σφαιρών και δακρυγόνων» από την τοπική αστυνομία.

​Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της αμερικανικής πρεσβείας έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις του Ιράκ και των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτρέψουν πιθανή εισβολή.

Πληροφορίες, παράλληλα, αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι από την πλευρά τους, προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στον εξωτερικό τοίχο της πρεσβείας.

​Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας έχει κληθεί να εκκενώσει το κτίριο, ενώ ο πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την πρεσβεία.

«Οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε ξένες πρεσβείες θα αποτραπεί από τις δυνάμεις ασφαλείας» ανακοινώθηκε, χαρακτηριστικά, από το γραφείο του Αμπντέλ Μάχντι.

​Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση ξεκίνησε, με αφορμή την τέλεση της κηδείας των θυμάτων των πρόσφατων (σ.σ. Κυριακή) αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη 51.

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί αποτέλεσαν «απάντηση» στην επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική στρατιωτική βάση, κοντά στο Κιρκούκ. Προς το παρόν, βέβαια, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Εισβολή διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

To πλήθος των διαδηλωτών τελικά μπήκε σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα από όπου λίγη ώρα νωρίτερα ο πρέσβης και μέλη του προσωπικού αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν για λόγους ασφαλείας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 τραυματίες.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και σειρήνες. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάψης για να διαλύσουν το πλήθος των ατόμων που βρισκόταν μέσα στον περίβολο της πρεσβείας.

Νωρίτερα, χιλιάδες Ιρακινοί είχαν πολιορκήσει το κτίριο, έκαψαν σημαίες, έσπασαν κάμερες παρακολούθησης και φώναξαν «Θάνατος στην Αμερική», μετά τις φονικές αμερικανικές επιδρομές κατά ένοπλης φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής.

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να διώξει τις αμερικανικές δυνάμεις, διαφορετικά θα τις διώξουμε εμείς», «Κλείστε την αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη» έγραφαν τα πανό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας