Έκθεση: Η Τουρκία διαπράττει εθνοκάθαρση στο Αφρίν–Οι Βρυξέλλες ακούνε;

608
Η Τουρκία διαπράττει εθνοκάθαρση στο Αφρίν

Η Τουρκία καταστρέφει τον πληθυσμό και τις υποδομές στο Afrin της Συρίας, σύμφωνα με έκθεση

Ο τουρκικός στρατός και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει βαριά όπλα και κατέστρεψαν τις υποδομές και τους μη στρατιωτικούς θεσμούς στο Αφρίν και τις γύρω περιοχές στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν Ibrahim Şexo σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

Ο οργανισμός τεκμηρίωσε την εθνοκάθαρση, τον αναγκαστικό εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, τη δολοφονία αμάχων, τα βασανιστήρια, τις απαγωγές, τις εκτελέσεις, τη στόχευση σχολείων, τον εξαναγκασμό να ασπαστούν Ισλάμ σε μη μουσουλμάνους και την υλοτόμηση της ελιάς στην περιοχή, δημοσιεύοντας τα ευρήματα σε σχετική έκθεση .

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που γίνονται στο Αφρίν», δήλωσε ο Şexo.

«Μερικά εγκλήματα κατάφεραν να τεκμηριωθούν, αλλά πολλά από αυτά παραμένουν στο σκοτάδι καθώς η Τουρκία και οι παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζει χρησιμοποιούν τακτικές συσκότισης και δεν υπάρχει ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή».

Η Τουρκία και οι παραστρατιωτικές ομάδες ισλαμιστών που υποστηρίζει ξεκίνησαν μια επιχείρηση, υπό την ονομασία “Κλάδος Ελαίας” εναντίον της Αφρίν και των γύρω περιοχών το 2018. Απέκτησαν τον έλεγχο της επαρχίας στα τέλη Μαρτίου και έκτοτε είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση της περιοχής, που μέχρι την τουρκική εισβολή κατοικούνταν σε ποσοστό 95% από Κούρδους.

«Πριν από την εισβολή, μια διοίκηση με αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης είχε εγκατασταθεί στο Αφρίν», δήλωσε ο Şexo. «Το Αφρίν ήταν το μόνο μέρος με ασφάλεια και οικονομική σταθερότητα στη Συρία».

Το 80% των αρχικών κατοίκων του Afrin αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Shehba, το Aleppo και το Tel Rifat, σύμφωνα με τον Şexo, και μετά τον Μάρτιο του 2018, συνολικά 400.000 μετανάστες ξένοι προς το Αφρίν εγκαταστάθηκαν στις περιοχές και τα χωριά του Αφρίν.

Τουλάχιστον 498 πολίτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον πολιτών στο Αφρίν, ενώ 82 άλλοι σκοτώθηκαν σε βασανιστήρια. Από βομβιστικές επιθέσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 696 πολίτες, μεταξύ των οποίων 303 παιδιά και 213 γυναίκες.

Οι επιθέσεις στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την κατεδάφιση 64 σχολικών κτιρίων και άλλων ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο Afrin. Σε άλλα δημοτικά σχολεία, το κουρδικό εκπαιδευτικό υλικό ανταλλάχθηκε με τουρκικά και αραβικά, σύμφωνα με την έκθεση.

Το νοσοκομείο Αφρίν βομβαρδίστηκε τρεις φορές και τα ασθενοφόρα της κουρδικής ημισελήνου Heyva Sor στοχεύονταν καθώς μετακινούσαν τραυματίες. Χτυπήθηκε το σύστημα καθαρισμού του νερού στο χωριό Metina στο Shera, καθώς και το φράγμα Meydanki.

«Χτυπώντας αυτούς τους στόχους το τουρκικό κράτος ήθελε να χρησιμοποιήσει το νερό ως όπλο, για να εκδιώξει τους πολίτες από τον τόπο τους», δήλωσε ο Şexo.

Υπήρξαν περισσότερες από 6.000 απαγωγές και απαιτήσεις λύτρων το 2019, ενώ η τύχη 330 ατόμων να παραμένει άγνωστη. Σαράντα ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς, 2 εκ των οποίων δημοσιογράφοι και 1.730 πολίτες τραυματίστηκαν σε εκρήξεις ή πατώντας στις νάρκες ξηράς.

Τουλάχιστον 60 κορίτσια βιάστηκαν μεταξύ 2018 και 2019 στο Αφρίν, ενώ 128 γυναίκες δέχτηκαν επίθεση και 270 ακόμη απήχθησαν. Οι άνδρες έχουν επίσης υποστεί σεξουαλική βία, αλλά δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για αυτούς.

Περίπου 18.000 Yazidis αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, αφήνοντας πίσω τους μόνο 7.000 άτομα στις κοινότητες της Συρίας.

Πάνω από 300.000 ελαιόδεντρα κόπηκαν και 11.000 δέντρα κάηκαν, είπε ο Şexo.

Πηγή: ahvalnews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας