Έκθεση ΔΝΤ: ΣΟΚ επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη

909
ύφεση

Καμπανάκι κινδύνου για τις προοπτικές ανάπτυξης ανά την Ευρώπη και όχι μόνο χτυπά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook, April 2019) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ενώ τον Οκτώβριο του 2018 προέβλεπε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2019, πλέον “διορθώνει” κατά 0,6% τις προσδοκίες του. Αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,3% στην Ευρωζώνη φέτος, με οριακή ανάκαμψη στο 1,5% το 2020 και στο 1,4% το 2024.

Εκτιμά μάλιστα ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα το τελευταίο διάστημα παγκοσμίως. Αιτία είναι, όπως αναφέρει το Ταμείο, η αποδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης σε καταναλωτές και σε επιχειρήσεις. Στις βασικές αιτίες περιλαμβάνει επίσης το πλήγμα στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, την κρίση στην ιταλική αγορά ομολόγων, αλλά και τη μείωση της ζήτησης ειδικά από την ασιατική αγορά.

Παλαιά στοιχεία για Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει “ειδήσεις”. Τα στοιχεία που περιλαμβάνει είναι παλαιά (ενημέρωση έως και την 1 Φεβρουαρίου όπως αναφέρεται). Βασιζόμενο λοιπόν σε πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2018 (όταν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat έχουν ανακοινώσει ότι o ρυθμός περιορίστηκε στο 1,9% με ανάλογες προσδοκίες για φέτος από την ΤτΕ), προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,4% φέτος.

Σημειώνεται ότι επικαιροποίηση των ελληνικών στοιχείων αναμένεται με την ειδική έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα (με βάση το Άρθρο 4) που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ στη σημερινή του έκθεση συνεχίζει να προβλέπει ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα επιβραδύνεται προς το 1,2% το 2024, ενώ αναμένει μικρή επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων (στο 1,1% φέτος στο 1,4% το 2020 και στο 1,8% το 2024).

Μεγάλο άνοιγμα καταγράφει στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας. Υπολογίζει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών  από το 2,7% του ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί στο 3,4% το 2024.

Για την ανεργία εκτιμά ότι η ταχεία αποκλιμάκωσή της πλέον έχει ολοκληρωθεί και ότι το ποσοστό από το 19,6% του εργατικού δυναμικού στο οποίο το υπολογίζει το 2018 θα υποχωρήσει στο 18,5% φέτος και στο 17,5% το 2020.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ανακοινώθηκε σήμερα. Αύριο αναμένονται δύο ακόμα εκθέσεις, μία για τα δημόσια οικονομικά και μία για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αίτημα ΥΠΟΙΚ για πρόωρη αποπληρωμή

Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αναχωρήσει την Πέμπτη για την Ουάσιγκτον προκειμένου να παραβρεθεί στις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα. Έχουν ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αφού όπως επανέλαβε και σήμερα επιθυμητή είναι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών (είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Παρασκευή, λίγη ώρα μετά την απόφαση του Eurogroup), η Ελλάδα έχει ένα μαξιλάρι διαθεσίμων της τάξης των 11 δισ. ευρώ το οποίο δεν προέρχεται από δάνειο του ESM αλλά από υπερπλεονάσματα. Δηλαδή από υπεραπόδοση των μέτρων που θεσπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Μέρος από το ποσό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή ακριβών δανείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας