Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

817
Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς

Πρωτοποριακή επέμβαση έγινε την Παρασκευή (07/01), στις ΗΠΑ, καθώς καρδιά γενετικά τροποποιημένου χοίρου μεταμοσχεύθηκε σε άνθρωπο, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (10/01).

Μια ομάδα Αμερικανών χειρουργών, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (10/01), είναι η πρώτη στον κόσμο που μεταμόσχευσε την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο και, συγκεκριμένα, σε έναν ασθενή που δεν μπορούσε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση με τον κλασικό τρόπο λόγω της ιατρικής του κατάστασης.
Η επέμβαση, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μέριλαντ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (07/01) και ο 57χρονος Ντέιβιντ Μπένετ λέει ότι αισθάνεται καλά τρεις ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
Ακόμα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του AP, ο χοίρος, η καρδιά του οποίου χρησιμοποιήθηκε στη μεταμόσχευση, υποβλήθηκε σε διαδικασία γονιδιακής τροποποίησης, έτσι ώστε να μην είχε ένα είδος σακχάρου που οδηγεί σε απόρριψη του οργάνου από το ανθρώπινο σώμα.
Χαρακτηριστικά, το ιατρικό κέντρο επισημαίνει: «Αυτή η μεταμόσχευση οργάνου αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου ζώου μπορεί να λειτουργήσει σαν ανθρώπινη καρδιά, χωρίς άμεση απόρριψη από το σώμα. Ο ασθενής θα παραμείνει για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες υπό την ειδική επίβλεψη ειδικών, οι οποίοι θέλουν να βεβαιωθούν ότι το όργανο του παρέχει σωτήρια οφέλη».
Από την πλευρά του, μια ημέρα πριν υποβληθεί στη μεταμόσχευση, ο ασθενής τόνισε: «Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μια απέλπιδα προσπάθεια, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή».
Ο Μπάρτλεϊ Π. Γκρίφιθ, ο οποίος έκανε τη μεταμόσχευση, δήλωσε ότι αυτή η χειρουργική επέμβαση «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης έλλειψης οργάνων».
Τέλος, ως μέρος της θεραπείας, οι ειδικοί συνδυάζουν ένα νέο φάρμακο με άλλα που θα πρέπει να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέπουν την απόρριψη της καρδιάς από τον οργανισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας