Άρχισαν οι διώξεις κατά των Ρομά στην Ιταλία. Διαλύθηκε καταυλισμός 450 ατόμων

1761
Ρομά

Από έναν καταυλισμό 450 ατόμων, έξω από τη Ρώμη, άρχισε η υλοποίηση της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης για την απέλαση όσων Ρομά δεν είναι ιταλοί πολίτες. Η αστυνομία έδιωξε τις οικογένειες και στη συνέχεια κατέστρεψε τα προκάτ σπίτια.

Ο συγκεκριμένος καταυλισμός, ο οποίος δεν έχει καν τρεχούμενο νερό, αποτελούσε χώρο διαμονής για περίπου 100 οικογένειες, ενώ περίπου οι μισοί από τους κατοίκους είναι παιδιά. Είναι ένας από τους 148 επίσημους καταυλισμούς τους οποίους εποπτεύουν οι τοπικές αρχές της Ιταλίας, παράλληλα με τους πολλούς ανεπίσημους που έχουν χτίσει οι Ρομά μόνοι τους.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση δεν συνδέεται άμεσα με την κεντρική κυβέρνηση, οι κάτοικοι αισθάνονται πιο ευάλωτοι από ποτέ.

Αν και οι Αρχές της ιταλικής πρωτεύουσας μιλάνε για διαδικασία ρουτίνας, καθώς το ενοικιαστήριο του χώρου έληξε, η επιχείρηση έρχεται μόλις μερικές ημέρες αφότου ο Ματέο Σαλβίνι είχε δηλώσει ότι οι Ρομά πρέπει να καταγραφούν και, εάν είναι ξένοι, να απελαθούν.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι αναφέρουν ότι ο καταυλισμός είναι το σπίτι τους, κατηγορούν τον Σαλβίνι και καταγγέλλουν ότι οι εναλλακτικές που τους πρότειναν είτε δεν είναι εφικτές είτε θα φέρουν τον χωρισμό οικογενειών.

“Ενώ κοιμόμουν με τα παιδιά και τη γυναίκα μου σήμερα το πρωί, η αστυνομία χτύπησε την πόρτα μου. Με ξύπνησαν και μας έβγαλαν έξω από το κοντέινερ το οποίο μας είπαν ότι ανήκει στην πόλη”, δήλωσε στο Reuters ο Ζάρκο Χάντζοβιτς, 44 ετών. “Μου πρότειναν να πάω σε άλλο καταφύγιο, χωρίς τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Απάντησα ότι δεν το δέχομαι“.

“Ο Σαλβίνι το έκανε αυτό”, είπε η Ρασίμα Χαλίλοβιτς, μητέρα επτά παιδιών. “Αυτός ο καταυλισμός ήταν οργανωμένος και τον κατέστρεψαν. Μας άφησαν στη μέση του δρόμου”.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Βιτζέντζο Σπεράντζα, ο οποίος έχει εργαστεί για περίπου επτά χρόνια στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τον καταυλισμό για λογαριασμό της πόλης, τονίζει ότι το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των Ρομά, όχι να τους διώξει περαιτέρω στο περιθώριο της κοινωνίας.

“Αυτός είναι ένας απρεπής τρόπος να μεταχειρίζεσαι τους ανθρώπους όταν θα μπορούσαν να υπάρξουν λύσεις για όλα αυτά”, σημείωσε, για να προσθέσει ότι θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί κοινότητες με χαμηλά ενοίκια σε σημεία όπου όλοι, Ρομά, φτωχοί Ιταλοί και πρόσφυγες, μπορούν να ζήσουν.

“Τα παιδιά μου είναι Ιταλοί πολίτες. Γεννήθηκαν εδώ. Πήγαν σχολείο. Είμαστε άνθρωποι”, είπε ο Χάντζοβιτς, κρατώντας τα διαβατήρια των οκτώ παιδιών του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας