Άρον-άρον, χωρίς Ιταλία(!), υπογραφές για τον EastMed από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ

1308
eastmed

«Κλείδωσε» για τις 2 Ιανουαρίου του 2020 η υπογραφή της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Η διακρατική συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου θα υπογραφεί στην Αθήνα, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Απορία πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι τρεις ηγέτες ΕλλάδαςΚύπρουΙσραήλ έσπευσαν να υπογράψουν άρον-άρον την κατασκευή του αγωγού Eastmed χωρίς την Ιταλία, η οποία και είναι βασικός κρίκος διέλευσης του φυσικού αερίου. Το γεγονός προκαλεί ποικίλα σχόλια, πολύ περισσότερο που στην Ιταλία υπάρχουν σφοδρότατες αντιδράσεις εναντίον του αγωγού τόσο για την καταστροφή παραγωγικής γεωργικής γης όσο και τους κινδύνους για το περιβάλλον.

Από την άλλη μεριά ο EastMed, ως θαλάσσιος αγωγός θεωρείται, ότι και αν λένε οι προπαγανδιστές,  οικονομικά ασύμφορος για τα μυθώδη ποσά που θα χρειαστούν για την ασφαλή όδευσή του.

Την ίδια ώρα ο EastMed αυτόν που θα βοηθήσει άμεσα είναι το Ισραήλ, που μπορεί να διοχετεύσει το δικό του αέριο αλλά μόνο με αυτό και το κυπριακό αέριο να αργεί να εξορυχθεί, ο αγωγός δεν είναι καθόλου βιώσιμος, όταν, μάλιστα, η Αίγυπτος του γυρίζει την πλάτη.

Το μόνο που απομένει για την χρησιμότητα του αγωγού είναι ο πολιτικός λόγος που επικαλούνται Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ: να μπει φραγμός στον Ερντογάν, αν και είναι πολύ αμφίβολο ότι επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο.

Τέλος, η μόνη πλευρά που καίγεται και βιάζεται για τον EastMed είναι κυρίως το Ισραήλ διότι έτσι “σπάει” την απομόνωσή του και δένει στο άρμα του Κύπρο και Ελλάδα, κάτι που ουδόλως ωφελεί τις δύο χώρες, οι οποίες θα είναι περισσότερο ίσως από πριν εκτεθειμένες σε περιπετειώδεις σχέσεις με την Τουρκία.

Το Ισραήλ δεν βοήθησε ποτέ τρίτη χώρα και πολύ περισσότερο δεν πολέμησε ποτέ για αυτήν. Θέλει συμμαχίες που να το βοηθούν και μόνο και να έχουν κόστος για τους συμμάχους του αλλά όχι για να βοηθάει το ίδιο, πέρα από παχιά και ωραία λόγια, αμφίσημα και αυτά.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας