Άνοιγμα των ΗΠΑ σε Ερντογάν: Επικηρύξεις 5 εκ. δολάρια για PKK

844
ηπα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσφέρει χρηματικές αμοιβές, ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό τριών ανώτερων στελεχών της – εκτός νόμου – Κουρδικής Αυτονομιστικής Οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), του  Μουράτ Καραγιλάν, του Τζεμίλ Μπαγίκ και του Ντουράν Καλκάν. Το PKK διεξάγει απελευθερωτικό ανταρτοπόλεμο εναντίον του Τουρκικού κράτους επί σχεδόν 35 χρόνια.

Η κίνηση εντάσσεται στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποκαταστήσει τη σχέση της με την Άγκυρα. Το κλίμα παρέμενε τεταμένο στη σχέση των δύο συμμάχων στο NATO για καιρό, αλλά η ένταση άρχισε να αποκλιμακώνεται αισθητά μετά την απελευθέρωση του Αμερικανού Ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της (!) για την απόφαση των ΗΠΑ να προσφέρουν χρηματικές αμοιβές ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό τριών ανώτερων στελεχών του PKK, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον πρέπει παράλληλα να διαλύσει τη συμμαχία της με τους Κούρδους μαχητές στην βόρεια Συρία.

Tα τρία στελέχη του PKK συγκαταλέγονται στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» της Τουρκίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας, η κίνηση αυτή, ακολουθεί μια σειρά βημάτων που έγιναν τον τελευταίο μήνα ως προς την αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο Νατοϊκών συμμάχων. Εντούτοις, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσφέρουν τη στήριξή τους, χαλαρότατη όμως, στους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα απαιτεί, εδώ και τώρα, από την Ουάσινγκτον να σταματήσει να υποστηρίζει την οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία χαρακτηρίζει τον «συριακό βραχίονα» του PKK. Η Οργάνωση αυτή είναι η αιχμή του δόρατος για την Τουρκία στις επιχειρήσεις της στη Συρία…

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα χαλαρώσει τη στάση της ενάντια στο YPG για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι κάθε στήριξη στο PYD και το YPG είναι μια άμεση ή έμμεση στήριξη στο PKK.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας