Άδικες πράξεις πολέμου και εξόντωσης οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Β. Κορέας

2622
μόσχα

Η Πιονγιάνγκ θεωρεί ότι ο τελευταίος γύρος κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έπληξε σοβαρά τις υπόλοιπες εισαγωγές και εξαγωγές της χώρας, αποτελεί μια «πράξη πολέμου», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βορείου Κορέας.
«Ορίζουμε αυτό το «ψήφισμα κυρώσεων» που υποσκάφηκε από τις ΗΠΑ και τους οπαδούς της ως μια σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας μας, σαν μια πράξη πολέμου που παραβιάζει την ειρήνη και σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο και στην περιοχή και απορρίπτουμε κατηγορηματικά το ψήφισμα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέβαλε ομόφωνα έναν νέο κύκλο κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα μετά την τελευταία δοκιμή βαλλιστικών της πύραυλων στις 29 Νοεμβρίου.
Το ψήφισμα προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν του 90% των εξαγωγών διυλισμένων υποπροϊόντων πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, επιβάλλοντας ετήσιο ανώτατο όριο 500.000 βαρελιών, αλλά και τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό όλων των Βορειοκορεατών μεταναστών που εργάζονται στο εξωτερικό εντός 24 μηνών, αντί 12 μηνών όπως προτάθηκε αρχικά. Θεσπίζει επίσης όριο στις προμήθειες αργού προς τη Βόρεια Κορέα στα 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο.
Η Πιονγιάνγκ είναι ήδη κάτω από ένα εξαιρετικά σκληρό καθεστώς οικονομικών κυρώσεων άλλα ο τελευταίος γύρος περικόπτει περαιτέρω τις εισαγωγές επεξεργασμένου πετρελαίου και απαγορεύει όλες τις υπόλοιπες σημαντικές εξαγωγές. Το μετρό απαιτεί επίσης τον επαναπατρισμό όλων των Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό εντός 24 μηνών.
Οι νέες κυρώσεις «ισοδυναμούν με πλήρη οικονομικό αποκλεισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ)» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «οι χώρες που ψήφισαν υπέρ αυτού του «ψηφίσματος κυρώσεων» θα είναι απολύτως υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από αυτό το «ψήφισμα» και θα φροντίσουμε να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για πάντα γι’ αυτό που έκαναν».
«Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν να ζήσουν με ασφάλεια, πρέπει να εγκαταλείψουν την επιθετική πολιτική τους απέναντι στην ΛΔΚ και να μάθουν να συνυπάρχουν με την χώρα που έχει πυρηνικά όπλα», δήλωσε το υπουργείο. Τόνισε ότι τα όπλα τους είναι καθαρά για αμυντικούς σκοπούς και έχουν σχεδιαστεί «για να θρυμματίσουν το αδίστακτο όνειρο της Αμερικής για ηγεμονία στον κόσμο».
Η τελευταία δήλωση έρχεται εν μέσω του λεκτικού πόλεμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ. Ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να απειλούν ότι είναι έτοιμες ν’ ακολουθήσουν μια στρατιωτική επιλογή για την εξουδετέρωση της Βορείου Κορέας, η Ρωσία και η Κίνα κάνουν έκκληση για ηρεμία. 
Μόσχα και Πεκίνο έχουν ζήτηση επανειλημμένα την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση με βάση την πρωτοβουλία «double freeze». Η απλή σινορωσική πρόταση που απορρίφθηκε σθεναρά από την Ουάσινγκτον, επιδιώκει την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών δοκιμών από το Πιονγκγιάνγκ και τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Ουάσινγκτον και της Σεούλ.
Η κρατική κινεζική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας the Global Times ανέφερε χθες ότι στόχος του σκληρότερου ψηφίσματος είναι η αποτροπή του πολέμου. «Η διαφορά μεταξύ του νέου ψηφίσματος και της αρχικής αμερικανικής πρότασης αντικατοπτρίζει την πρόθεση της Κίνας και της Ρωσίας να αποτραπεί ο πόλεμος και το χάος στην κορεατική χερσόνησο. Εάν γίνονταν αποδεκτές οι αμερικανικές προτάσεις, μόνο πόλεμο θα μπορούσε να περιμένει κάποιος», ανέφερε η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της.
Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται πυρετωδώς θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς  και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου και πρόσφατα ζήτησε από τις ΗΠΑ «ν’ αναθεωρήσουν την δυνατότητα αναβολής» των κοινών τους στρατιωτικών ασκήσεων οι οποίες συμπίπτουν με την διεθνή αθλητική εκδήλωση. Και ενώ η Ουάσινγκτον «εξετάζει» την πρόταση της Σεούλ, ο Πρόεδρος Moon Jae-in λέει ότι η απόφαση να σταματήσει τις κινήσεις, στην πραγματικότητα, «εξαρτάται» από την συμπεριφορά της Βορείου Κορέας ενόψει των Αγώνων.
Μάλιστα την στιγμή που οι εντάσεις στην Βόρεια Κορέα αυξάνονται με αμείωτους ρυθμούς η Ρωσία στέλνει S-400 στην Άπω Ανατολή στα 130 χλμ. από τα βορειοκορεατικά της σύνορα.
Το 153ο αντιαεροπορικό σύνταγμα του Βλαδιβοστόκ ήταν εξοπλισμένο με τους S-300SP αλλά νωρίτερα φέτος έλαβε τους S-400 Triumf οι οποίοι έχουν μια εμβέλεια 600 χλμ. σε σύγκριση με τα 400 χλμ. της προηγούμενης γενιάς. Επίσης έχουν καλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης στόχων και ταυτόχρονη δυνατότητα εμπλοκής. Τα στελέχη εκπαιδεύτηκαν στο νέο σύστημα νωρίτερα φέτος στην κεντρική Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας