Άδειο καλάθι Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ

768
μητσοτάκη
Χώρα πλήρως υποτελής;

Μετά τις κάθε μέρα και εντεινόμενες προκλήσεις, απειλές και έμπρακτες αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας από την Τουρκία, είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ θα ενίσχυε το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας , θέτοντας ένα φρένο, έστω και φραστικά, στα σχέδια της Τουρκίας να οδηγήσει στα άκρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,με τελικό στόχο «τα σύνορα της καρδιάς» του Ερντογάν και γενικά των Νεοοθωμανών.

Η συνάντηση έγινε, όπως ήταν προγραμματισμένη, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, στο Λευκό Οίκο και διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαιρετώντας τον Αμερικανό πρόεδρο, είπε μπροστά στις Κάμερες στο Οβάλ Γραφείο: «Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσινγκτον μπορεί να βασίζεται».

Ο κ. Μητσοτάκης,  απευθυνόμενος στον κ. Τράμπ, παρουσίασε τη γνωστή ελληνική θέση ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση και  τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ανταπαντώντας ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

Μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη, αλλά ούτε και ξεχωριστή, από τον Έλληνα πρωθυπουργό, τουλάχιστον,

Αλλά ούτε και εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν,όπως συνηθίζεται.!

Απλώς ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο διαδικτυακό του λογαριασμό ότι «Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Να προσθέσουμε επίσης ότι πριν μπουν στο Οβάλ Γραφείο οι δύο ηγέτες, ο κ. Τραμπ απαντούσε, επί μισή ώρα, περίπου, σε δημοσιογράφους για την υπόθεση της απόφασής του να δώσει την εντολή δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, αφήνοντας τον επίσημο προσκεκλημένο του, κ . Μητσοτάκη, να περιμένει άφωνος και να ακούει τον Τραμπ να κάνει λόγο για τον φίλο του Ερντογάν και να μένει βουβός όταν ερωτάται από τον Μιχάλη Ιγνατίου για τα τουρκολιβυκά.!

Ήταν οπωσδήποτε μια στάση, το ολιγότερο απρεπής και προσβλητική για την Ελλάδα, ενδεικτική όμως της σημασίας που είχε για την αμερικανική πλευρά η εν λόγω συνάντηση.!

Τελικά ποια μπορεί να είναι τα, κατ’ αρχή, συμπεράσματα για την πολυσυζητημένη αυτή επίσκεψη. Ας δούμε:

-Ευνόητο ότι αυτή καθ’αυτή η συνάντηση του πρωθυπουργού μας με τον πλανητάρχη είναι ένα θετικό γεγονός, γιατί δίδεται η ευκαιρία να πάρουμε, από πρώτο χέρι, τις Θέσεις της υπερδύναμης, ώστε να μην τρέφουμε αυταπάτες.

-Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε δυστυχώς, την πολιτική όλων των προηγουμένων ελληνικών κυβερνήσεων. Να παρουσιάζεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ,ως πρωθυπουργός μιας Χώρας πλήρως υποτελούς και έτοιμης να ενεργήσει σύμφωνα με τις υποδείξεις-εντολές του μεγάλου Προστάτη!  «Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσινγκτον μπορεί να βασίζεται»!

Μα όταν δηλώνεις και κυρίως όταν, μια ζωή, ενεργείς ως δοσμένος, ως άκρως υπάκουος, τότε για ποιο λόγο να σου δώσει σημασία ο ισχυρός; Γιατί οι ΗΠΑ ανέχονται, καλύπτουν ή και στηρίζουν και ενθαρρύνουν τις ωμές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ο κυριότερος όμως είναι ότι η Τουρκία ποτέ δεν υπήρξε δοσμένος εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πάντα έκανε ανοίγματα και προς τη Ρωσία, προκαλώντας πυρετό στις ΗΠΑ και γενικότερα στη Δύση.

Αντίθετα η Ελλάδα πάντα έτρεχε να δηλώσει υποταγή. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βλέπουμε. Εισβολή και κατοχή, επί 46 έτη, στην Κύπρο, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, κράτος εν κράτει στη Θράκη  και  τώρα «η Κρήτη και τα νησιά σας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»! Και εμείς περιμέναμε, έστω μια φράση καταδίκης της Τουρκίας, όχι ότι θα είχε και μεγάλη αξία, από μόνη της, αλλά ούτε αυτή τη φράση δεν πήραμε.

Αντίθετα δεσμευτήκαμε, ως υποτελείς, ότι «η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται στην Ελλάδα», ακόμα και όταν η Ουάσιγκτον δεν δεσμεύεται για τίποτε! Η πολιτική αυτή, που επαναλαμβάνουμε δεν είναι πολιτική μόνο του Μητσοτάκη, αποτελεί τον ορισμό του εθελοντή καρπαζοεισπράκτορα.!

Αν δεν ακολουθούσαμε αυτή την πολιτική το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή θα ήταν να προειδοποιήσει τον συνομιλητή του   ότι αυτές τις μέρες πρόκειται να έλθει στη Βουλή των Ελλήνων , προς κύρωση η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, με την οποία η Ελλάδα δίδει στις ΗΠΑ ό,τι της ζητήθηκε και θα είναι προβληματική η ψηφοφορία,  αν ο Έλληνας Βουλευτής αντιμετωπίσει το δίλημμα, να δώσει ή να μη δώσει την ψήφο του σε μια Συμφωνία που μετατρέπει την Ελλάδα σε Βάση των ΗΠΑ, χωρίς οι ΗΠΑ να δίδουν τίποτε στην Ελλάδα παρά μόνο «συμπάθεια και κατανόηση», όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι πήρε από τον κ. Τραμπ και έτσι επιστρέφει στην Αθήνα με άδειο καλάθι, για τα θέματα που μας καίουν!

Αλλά βέβαια για να έθετε τέτοιο θέμα ο Μητσοτάκης στον Τραμπ, έπρεπε να είχαν προηγηθεί πολλές αλλαγές στην όλη πολιτική μας.

Κάτι που δεν έχει γίνει, αλλά επιβάλλεται αν δεν θέλουμε να γίνουμε Επαρχία των Νεοοθωμανών. Ο μη γένοιτο!

*Μανώλης Μηλιαράκης 

**Πηγή: xristianiki.gr Φύλλο 1048 (1360)

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας