Άγνωστα ζελώδη ψάρια ανακάλυψαν ερευνητές σε βάθος 7.500 μέτρων

2737
ψάρια

Τα ψάρια έχουν μήκος 20-25 εκατοστά και διατηρούν το σχήμα τους χάρη στην υψηλή πίεση που υπάρχει στον βυθό και «λιώνουν» όταν έρθουν στην επιφάνεια του νερού.

Τρία νέα είδη ψαριών που ζουν στα πιο δυσπρόσιτα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που κατάφερε να στείλει σε βάθος 7.500 μέτρων κάμερες τελευταίας τεχνολογίας.

Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι σχεδόν διάφανα, δε διαθέτουν λέπια και βρέθηκαν σε μεγάλους αριθμούς στο βάθος της τάφρου Ατακάμα στον Ειρηνικό.

«Αυτά τα πλάσματα βρίσκονται στα όρια όσων θα μπορούσε ένα ψάρι να αντέξει. Θα πίστευε κανείς ότι σε τέτοια βάθη θα είμασταν τυχεροί αν συναντούσαμε έστω και ένα ή δύο από αυτά», τονίζει ο Άλαν Τζέιμσον, καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Newcastle, μιλώντας στο France Presse.

​Τα ψάρια που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα, έχουν μήκος 20-25 εκατοστά και κατορθώνουν να ζουν σε συνθήκες απόλυτου σκότους, με τη θερμοκρασία του νερού να βρίσκεται γύρω στους 2 βαθμούς κελσίου.

Παράλληλα, η πίεση του νερού είναι τόσο μεγάλη σε αυτό το βάθος που θα διέλυε οποιοδήποτε άλλο ζώο.

«Είναι σαν να τοποθετείς βάρος 800 κιλών στο μικρό σου δάχτυλο, εξηγεί ο Τζέιμσον.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα σώματα των ψαριών είναι φτιαγμένα από μια γελώδη ουσία, η οποία διατηρείται λόγω της υψηλής πίεσης.

Όταν τα ψάρια έρχονται στην επιφάνεια, λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα λόγω της έλλειψης υψηλής πίεσης, όπως εξηγεί ο Τόμας Λίνλεϊ από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας