Όχι της βάσης του SPD σε κυβερνητική συμμετοχή με Merkel. Ναι σε στήριξη μειοψηφίας

1105
schulz

Η μεγάλη πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών εξακολουθεί να απορρίπτει τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες στη ΓερμανίαΣε νεότερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου SPON, μόλις το 28% των υποστηρικτών του κόμματος θα ήθελε τη συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού». Το 56% εκφράζεται υπέρ της παροχή στήριξης του SPD σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ενστάσεις από τα μέλη και τους οπαδούς
Σε αντίθεση με τις προτιμήσεις των οπαδών αλλά και των μελών του κόμματος, η ηγεσία θα εισηγηθεί στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου του SPD, την Πέμπτη, την έναρξη διαβουλεύσεων με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Τα ηγετικά στελέχη θα επιδιώξουν να πείσουν τους συνέδρους με την υπόσχεση πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις εάν δεν επιτευχθούν σημαντικοί στόχοι των Σοσιαλδημοκρατών. Ένας από αυτούς αφορά τη μελλοντική πορεία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Το SPD επιδιώκει μια στενότερη συνεργασία της Γερμανίας με τη Γαλλία για μια πολιτική που θα κινείται στη λογική που εκφράζεται στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuell Macron.
Παρά την αντίθεση στη βάση, αναμένεται ότι το συνέδριο θα δώσει το πράσινο φως στην έναρξη διαπραγματεύσεων. Το ζητούμενο είναι με ποιο ποσοστό. Όσο μικρότερο θα είναι αυτό το ποσοστό, τόσο μικρότερα θα είναι τα περιθώρια της ηγεσίας του κόμματος για ελιγμούς στις διαβουλεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες. Πάντως, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι, σε περίπτωση που πράγματι αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα έχουν οπωσδήποτε και αίσιο τέλος.
Αναφορικά με την εκλογή πρόεδρου του SPD, η επιβεβαίωση της ηγεσίας του Martin Schulz θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Κι αυτό όχι μόνο επειδή θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Παρά το φιάσκο στις εκλογές, ο κ. Schulz εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη βάση του SPD. Πέραν αυτού, μεγάλες περιφέρειες όπως η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και η Κάτω Σαξονία έχουν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να πετύχει το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει τον Μάρτιο. Τότε είχε εκλεγεί με το 100% των ψήφων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας