Όχι στις εξώσεις των προσφύγων

1282
εξώσεις

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και διαμέσου αυτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζοντας στην πεπατημένη των προκατόχων τους, κάνουν  ένα ακόμα βήμα ενίσχυσης του κοινωνικού αποκλεισμού και της εξαθλίωσης των προσφύγων,  αποφασίζοντας την σταδιακή έξωση χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων από τα σπίτια και τις δομές φιλοξενίας τους. Το υπουργείο προχωρά ήδη στην υλοποίηση των εξώσεων χωρίς καμία απολύτως πρόνοια για το μέλλον τους και χωρίς να έχει προηγηθεί  οποιαδήποτε πολιτική κοινωνικής ένταξής τους. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πετάγονται στους δρόμους και  προσφέρονται ως βορά στην μνημονιακή ζούγκλα της «μαύρης» εργασίας, χωρίς να έχουν καν παρακολουθήσει προγράμματα γλώσσας, με τα παιδιά τους χωρίς ισότιμη πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση,  χωρίς καμία προετοιμασία ώστε να μπορούν να καλύψουν αυτοτελώς τις ανάγκες τους. Γιατί, προγράμματα που να προετοιμάζουν τους πρόσφυγες για την κοινωνική ένταξή τους δεν υπάρχουν.

Το υπουργείο επικαλείται γι’ αυτήν την ανάλγητη απόφαση λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης», με το επιχείρημα ότι  η κατοχύρωση της προσφυγικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα και τη δυνατότητα κοινωνικής ένταξης, ανεύρεσης εργασίας και στέγης.

Στην πραγματικότητα, κανενός είδους δικαιοσύνη δεν υπήρξε ποτέ για τους πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν τα θύματα των πολέμων και της διευρυμένης ακραίας φτώχειας που επέβαλαν οι νεοφιλελεύθερες ιμπεριαλιστικές πολιτικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε όλον τον πλανήτη. Απλά και κυνικά, οι πρόσφυγες που βιώνουν τεράστια εξαθλίωση στα προσφυγικά στρατόπεδα όπως αυτό της Μόριας,  χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως πρόσχημα για την εναλλαγή της εξαθλίωσης στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. Είναι μία απόφαση που, αντικειμενικά, ενισχύει τον ρατσισμό και την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς και του φασισμού, όπως γίνεται και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ε.Ε.  

Κι αυτό, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση εκχώρησε την κρατική υποχρέωση μέριμνας για τους πρόσφυγες σε αδιαφανώς επιλεγμένες ΜΚΟ, που εισέπραξαν τα σημαντικά  κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ.

Η απόφαση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μία συνέχεια της λογικής της επονείδιστης αντιπροσφυγικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, που, με την άμεση υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, έχει μεταβάλλει τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της χώρας σε τόπους θανάτωσης πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, λειτουργώντας ως χωροφύλακας της Ευρώπης – Φρούριο και απαγορεύοντας στους πρόσφυγες να φύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και στο δικαίωμά τους για μια αξιοπρεπή στέγασησυνεχίζοντας να παλεύει για το κλείσιμο των άθλιων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Όχι όμως στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης της εξαθλίωσης, αλλά της πλήρους και ισότιμης ένταξης όλων των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό των πόλεων, όπως και της ελεύθερης μετακίνησης τους προς τις χώρες όπου επιθυμούν να ζήσουν.

Ταυτόχρονα, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους των προγραμμάτων στέγασης που αντιδρούν στην απόφαση αυτή και στηρίζει την απεργία  του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ την Τρίτη 16 Απριλίου,  καθώς και τη διαδήλωση που θα ξεκινήσει στις 12:00 από το Μουσείο. Καλεί, επίσης, στην κεντρική απογευματινή πορεία που οργανώνουν την ίδια μέρα αντιρατσιστικές οργανώσεις και σωματεία εργαζομένων, με προσυγκέντρωση στις 18.30 στα Χαυτεία.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας