Όταν ο Αλέξης δεν ακούει τις καμπάνες…..

1831
αλέξης
‘Η παριστάνει τον κουφό….. ή προτείνει ότι ακριβώς το Βερολίνο… ή και μια  γερμανική ευρωζώνη δύο ταχυτήτων….

Ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική «Le Monde» με  τίτλο «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα (II)», αφού υποστηρίζει το  ευρωομόλογο σαν πρώτη λύση, μετά την πιστοληπτική γραμμή από τον ΕΜΣ σαν δεύτερη λύση,,. δηλαδή ότι υποστηρίζει  και το Βερολίνο,  στο τέλος καταλήγει να προτείνει την έκδοση ομολόγου με την εγγύηση των 9 χωρών του Νότου, δηλαδή μια ευρωζώνη δύο ταχυτήτων άλλη μια γερμανική ιδέα …..

Ειλικρινά δεν ξέρω, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή όντως δεν καταλαβαίνει. Μιλάει στο άρθρο του για κανόνες και για λογική. Όμως στους κανόνες δεν θίγει καθόλου τους Βασικούς κανόνες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. που ουσιαστικά είναι η συνθήκη του Μάαστριχτ.  Και στη σημερινή κατάσταση, το πιο βασικό, είναι ότι οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, όπως και η Ε.Κ.Τ., στερούνται του εκδοτικού προνομίου, δηλαδή να κόψουν νόμισμα για να καλύψουν δημόσια ελλείμματα, χωρίς να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Αυτό που κάνει π.χ, FED, που μπροστά στην Ε.Ε , οι ΗΠΑ μοιάζουν με Λαϊκή Δημοκρατία….

Αυτή η δυνατότητα, νομίζω ι είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να γίνει σε μια ένωση διαφορετικών εθνών και κρατών με κοινό νόμισμα. Γιατί κάθε οικονομία είναι διαφορετική, έχει διαφορετικές ανάγκες δημιουργίας δημοσίων ελλειμμάτων και αν άφηνες τον καθένα να καλύψει δημόσιο έλλειμμα, με κόψιμο χρήματος, τότε στο τέλος ουσιαστικά θα καταλήγαμε σε τεράστια μεταφορά πόρων από το κέντρο στην περιφέρεια, κάτι που όπως καταλαβαίνετε το κέντρο δεν θα δεχτεί ποτέ.

Η μόνη λύση διαφυγής για να είμαστε ξεκάθαροι, είναι η επιστροφή του καθενός στο εθνικό του νόμισμα, στην δικιά του νομισματική, συναλλαγματική, και δημοσιονομική πολιτική. Όμως αυτό δεν συμβαίνει, γιατί αντίκειται στα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζών και των πολυεθνικών, και των ισχυρών κρατών, αυτών που έγραψαν κανόνες με μελάνι και σφράγισαν με χρυσή βούλα στην συνθήκη του Μάαστριχτ.  (και υπόγραψαν και υπερψήφισαν οι ηλίθιοι βουλευτές των χωρών τις περιφέρειας).

Και αφού αυτά δεν γίνονται, ερχόμαστε στη λύση του ευρωομολόγου, την πρώτη λύση που θα επιθυμούσε ο Τσίπρας. Όπου ένα τμήμα του χρέους κάθε χώρας θα εγγυόταν από όλους.  Η Ελλάδα θα απαλλασσόταν από τους κανόνες της λιτότητας; Αν ναι, τότε Αλέξη μου έχεις κάποιο δίκιο. Γιατί αν μπορούσαμε να δανειζόμαστε χωρίς υποχρέωση δημιουργίας πλεονασμάτων, θα υπήρχε μια βελτίωση. Γιατί για πραγματική βελτίωση θα χρειάζονταν πολλά, και κυρίως ελευθερία βιομηχανικής-εμπορικής πολιτικής, νομισματικής, συναλλαγματικής. Αλλά αν διατηρηθούν τα πλεονάσματα και η λιτότητα, τι θα κερδίσουμε, ότι ίσως μας λύσουν τα λουριά το 2050, και όχι το 2060 που υπέγραψες αγαπητέ Αλέξη επειδή θα υπάρξει σχετική μείωση του χρέους. Το ευρωομόλογο θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιταλία, να μην μπει σε μνημόνιο, (όχι να βγει από την κρίση) αλλά όχι εμάς….

Όπως πολύ καλά φαίνεται ότι αυτό το καταλαβαίνεις, το ευρωομόλογο σημαίνει κάποιο επιπλέον κόστος δανεισμού για την Γερμανία που θα είναι ο βασικός εγγυητής. Όμως δεν βλέπεις και πιο πέρα, η Γερμανία, ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, όταν όλοι θα είναι εξασθενημένοι, η Γερμανία θα είναι ισχυρή και θα πάρει όλο το μαγαζί. Και  έρχεσαι και λες το ανέκδοτο: Και η μεγάλη ευθύνη βαραίνει την Άνγκελα Μέρκελ που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην υστεροφημία της ως Ευρωπαία ηγέτης και στο εθνικό της ακροατήριο που είναι μολυσμένο, εδώ και χρόνια, από τον ιό του σοβινισμού.

Δεν είναι ακριβώς έτσι, η Γερμανία πράττει σύμφωνα με τα συμφέροντά της. Και καλείς την Μέρκελ, να πάει κόντρα στα Γερμανικά συμφέροντα, μάλλον δεν ακούς τις καμπάνες. Για ποιο λόγο; Για την υστεροφημία της; (έξω από την χώρα της); Μήπως μπορεί να τα περάσει από την βουλή της; Αυτό το έκανες μόνο εσύ Αλέξη, που κατάφερες και πήγες ενάντια στην θέληση του λαού σου, (δημοψήφισμα), αγκαλιά με τον Μητσοτάκη, τον Άδωνη και τον Βορίδη, κλπ, και ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας και στηρίζοντας  τα Γερμανικά. Όταν καθαρογραφεί η ιστορία, στην ελληνική ιστορία θα είσαι με μαύρα γράμματα, μπορεί στις Βρυξέλλες να σε τιμήσουν για τις υπηρεσίες σου, και να σε βάλουν με χρυσά…..

Αφού τελειώνεις, με το ευχολόγιο δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις ότι στη 2η εναλλακτική αφού προτείνεις ομόλογο από τον ΕΜΣ που είναι, το Δ.Ν.Τ. της ευρωζώνης, κάτι που είναι τελείως διαφορετικό από το ευρωομόλογο που υπόλογοι είναι η Ε.Κ.Τ και όλοι οι υπόλοιπο, λες ξεκάθαρα: ο ΕΜΣ θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργήσει ανοιχτή πιστοληπτική γραμμή προς τα κράτη μέλη, χωρίς άλλη προϋπόθεση πέραν του να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία.   Είναι σαν να  ακούμε την πρεσβεία του Βερολίνου, κυριολεκτικά. Αυτή δεν είναι η πρόταση της Γερμανίας Αλέξη;  Αυτό δεν λένε στους Ιταλούς, καταλαβαίνεις τι λες ή εκτελείς Γερμανική υπηρεσία;

Και ερχόμαστε τέλος στην τελευταία εναλλακτική, πρότασή σου, για ομόλογο των 9 χωρών. Πάλι η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει σχεδόν τίποτε και λιγότερα από  το ευρωομόλογο. Πρόκειται για πυροτέχνημα, μια που τώρα ζητάς να εγγυηθεί η Γαλλία. Δηλαδή να ανεβούν τα επιτόκια της Γαλλίας, μπας και σωθεί από μνημόνια η Ιταλία. Κορόιδα είναι οι Γάλλοι να δεχτούν;

Αλλά στην πραγματικότητα, τι προτείνεις, ακόμη και αν αυτό γίνει δεκτό, πέρα από μια ευρωζώνη, δύο ταχυτήτων. Γιατί και εδώ Αλέξη, ας είχες το θάρρος, θα πρότεινες τουλάχιστον να σπάσει η ευρωζώνη στα δύο, και να αλλάξουν οι κανόνες για τον Νότο, με μαλακό ευρώ και ελλείμματα κλπ. Αυτό κάτι πάλι θα ήταν, χωρίς να συνιστά  σοβαρή λύση για την Ελλάδα, που δεν έχει άλλη επιλογή, από το να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής των Κίρχνερ και να αποχωρήσει και από το ευρώ και από την Ε.Ε. .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας