Όταν οι αποφάσεις του ΣΤΕ εξυπηρετούν μόνο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

1063
πανδημίας

Γνωρίζουμε δυστυχώς ότι η τηλεόραση έχει την δυνατότητα να διαστρέφει την αλήθεια και να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο.

Ιδιαίτερα τώρα που τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στηρίζουν την Ν. Δημοκρατία, η παρουσίαση της επικαιρότητας γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνουν τις περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (δεν έχει δημοσιευτεί πλήρως ακόμα), η οποία παρουσιάστηκε ως ακύρωση του ν. Κατρούγκαλου.

Καμία σχέση με την πραγματικότητα

Ουσιαστικά η απόφαση δικαιώνει το ν. Κατρούγκαλου , νομιμοποιεί τις βασικές ρυθμίσεις του (μειωμένες νέες συντάξεις, επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων, προσωπική διάφορα κ.ά.) και κρίνει ως αντισυνταγματικές ορισμένες ήσσονος σημασίας ρυθμίσεις, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, ενώ «στρώνει το χαλί» διευκολύνοντας την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και για περαιτέρω μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις .

Το κυριότερο όμως είναι ότι κρίνει συνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις, τις περικοπές των δώρων και των επιδομάτων, ακόμα και αυτές που είχε κρίνει αντισυνταγματικές (ν. 4051/2012 και 4093/2012) δηλαδή για περικοπές που είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές με προηγούμενη απόφασή του!!!

Οι προσωπικές διαφορές τις οποίες κοινοποίησε στους συνταξιούχους η κυβέρνηση και αποδεικνύουν το μέγεθος των μειώσεων για τους νέους συνταξιούχους αλλά και την απειλή για μειώσεις στους παλιούς, κρίνονται συνταγματικές.

Απαγορεύει την διεκδίκηση αναδρομικών για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγή μέχρι την ημέρα δημοσίευσης (5.10.2019) και ουσιαστικά  θεωρεί ως σωστή την βάση υπολογισμού της σύνταξης μέχρι το 2014, άρα δεν τίθεται θέμα αναδρομικών!!!

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τον τρόπο υπολογισμού τους, αυτό το περιορίζει σε λίγους μήνες και παραπέμπει το όλο ζήτημα στο νέο νόμο που θα ψηφιστεί. Για τις επικουρικές συντάξεις μάλιστα επικαλείται την έλλειψη αναλογιστικής μελέτης, άρα η όποια αναλογιστική μελέτη στο μέλλον θα καθορίσει και το ύψος των επικουρικών συντάξεων

Γνωρίζουμε όμως ότι με βάση τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, σε λίγο διάστημα μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του νέου νόμου, τα αποθεματικά θα μειωθούν λόγω μειωμένων εισφορών, άρα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επέλθει και μείωση των επικουρικών συντάξεων για  τους παλιούς συνταξιούχους .

Η απόφαση του ΣΤΕ η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (ψήφους 13 προς 12)  είναι προϊόν συμβιβασμών και συνεννοήσεων με την κυβέρνηση και αντικειμενικά λύνει τα χέρια όχι μόνο για να μην υπάρχουν πιέσεις για καταβολή αναδρομικών αλλά και για να δρομολογηθούν περαιτέρω εξελίξεις σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, που θα οδηγήσουν σε πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΣΤΕ, στηρίζονται στο γεγονός ότι δεν προκύπτουν αυξήσεις από την απόφαση, αντιθέτως αποτελεί «ταφόπλακα» για τις όποιες διεκδικήσεις.

Οι συνταξιούχοι οφείλουν στον εαυτό τους, στα χρόνια εργασίας τους αλλά και στη νέα γενιά, να μην εξαπατηθούν για άλλη μία φορά.

Να μην περιμένουν αυξήσεις που δεν θα έρθουν, να μην δείξουν εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση και να μην στηρίζουν αποκλειστικά τις ελπίδες τους στις όποιες δικαστικές διεκδικήσεις.

Ο μόνος δρόμος για κατοχύρωση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων είναι ο δρόμος του αγώνα.

1η Οκτώβρη άρχισαν οι νέες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων. Η απόφαση του ΣΤΕ πρέπει να αποτελέσει βάση για νέους αγώνες και όχι βάση για αναμονή.

‘Όλα θα κριθούν στους δρόμους.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας