Όλα για το αφεντικό: Δώρο και τα ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση

2323

Όλα δείχνουν ότι ο Σπ. Λάτσης δεν “άρπαξε”κοψοχρονιά μόνο το Ελληνικό, αλλά όπως φαίνεται, μετά από συμφωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, πρόκειται να βάλει στο χέρι και τα ΕΛΠΕ.

Σήμερα στα ΕΛΠΕ η πλευρά Λάτση κατέχει το 45,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ το Δημόσιο το 35,5%. Παρ’ όλα αυτά με νόμο το Δημόσιο διατηρεί από παλιά το δικαίωμα να τοποθετεί το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Το προνόμιο αυτό, όμως, ουδέποτε το άσκησε το Δημόσιο και επέτρεπε στον Λάτση να τοποθετεί στη Διοίκηση της εταιρείας δικά του ανδρείκελα. Αυτήν την κακή παράδοση έσπασε μόνο, ως αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, ο Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος για πρώτη φορά και σε σκληρή κόντρα με τον Σπ. Λάτση, τοποθέτησε στα ΕΛΠΕ διοίκηση της επιλογής του Δημοσίου.

Η πρώτη χαριστική κίνηση της κυβέρνησης της Ν.Δ προς την πλευρά Λάτση, ήταν η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να επαναφέρει την παλιά συνήθεια. Πρόσφατα ο Λάτσης, με την κυβέρνηση να του κάνει το χατήρι, έβαλε ξανά τους ανθρώπους του στο μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ και ιδιαίτερα πήρε στα χέρια του τα ηνία της επιχείρησης με διευθύνοντα σύμβουλο τον παλιό έμπιστο του στα ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιη.

Η δεύτερη και ακόμα μεγαλύτερη χαριστική κίνηση της κυβέρνησης της Ν.Δ γίνεται τώρα με το άνοιγμα των διαδικασιών ώστε η πλευρά Λάτση να διατηρήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο και να ενισχύσει το ρόλο της στα ΕΛΠΕ ενόψει αναβάθμισης των τελευταίων, ιδιαίτερα με την συμμετοχή των ΕΛΠΕ σχεδόν σε όλες (στις 9 από τις 13) έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων που θα πραγματοποιηθούν στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί, σε συνεργασία με κολοσσούς όπως ο ExxonMobil, Total, Repsol, Endison αλλά και Energean.

Φυσικά και εδώ τον δρόμο είχε ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει την εγκληματική απόφαση να πωλήσει το 51% των στρατηγικότατης σημασίας ΕΛΠΕ και είχε κάνει σχετική συμφωνία με τον Σπ. Λάτση, ώστε η δική του εταιρεία μέσω της οποίας συμμετέχει στα ΕΛΠΕ, η Paneuropean, να πουλήσει το 30,1% και το Δημόσιο το 20%, έτσι ώστε τόσο η πλευρά Λάτση, όσο και το ελληνικό Δημόσιο να μείνουν στα ΕΛΠΕ  με μειοψηφικές συμμετοχές από 15% ο καθένας, ενώ ο έλεγχος των ΕΛΠΕ να περάσει, μάλλον, σε μιά πολυεθνική της ενέργειας.

Με την συνεννοημένη με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή κίνηση, ο Λάτσης φαινόταν ότι μάλλον ήθελε να αποτραβηχτεί από τα ΕΛΠΕ, εκτός και αν σκόπευε να επανέλθει πλαγίως στην επιχείρηση με αφανή συμμετοχή στην εταιρεία που θα αγόραζε τα ΕΛΠΕ, αφού ο όμιλος των ΕΛΠΕ αξίζει πολλά ως ένας ολιγοπωλιακός γίγαντας με τζίρο 10 δις ευρώ και πολύ υψηλά κέρδη.

Μετά  το ναυάγιο, όμως, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του σχετικού διαγωνισμού για την εκποίηση της στρατηγικής ολιγοπωλιακής επιχείρησης, των ΕΛΠΕ, ο οποίος κατέχει και το 35% της ΔΕΠΑ (!), από την οποία εκποίηση τα έσοδα που θα αποκόμιζε το Δημόσιο θα πηγαίναν για εξόφληση δημόσιου χρέους, φαίνεται ότι στην πλευρά Λάτση επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.

Εκτιμώντας, ίσως, η πλευρά Λάτση υψηλές υπεραξίες και μεγάλη αναβάθμιση της εταιρείας από σειρά λόγων της πετρελαϊκής αγοράς και ιδίως μετά την συμμετοχή των ΕΛΠΕ με πετρελαϊκούς γίγαντες σε έρευνες και ενδεχόμενες εξορύξεις στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης και ίσως αλλού, προέκρινε την παραμονή του στα ΕΛΠΕ.

Προέκρινε ο Λάτσης την παραμονή του, πολύ περισσότερο αφού η ελληνική εξαρτημένη κυβέρνηση, δεσμευμένη και από τους “Θεσμούς”, θα πωλήσει, έτσι κι’ αλλιώς και αναζητεί πρόσφορους γι’ αυτό τρόπους, το δικό της προβλεπόμενο ποσοστό του 15%, ίσως και το σύνολό του, το 30%, στα ΕΛΠΕ για την απομείωση χρέους, το οποίο ποτέ δεν μειώνεται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται τώρα να διευκολύνει του σχεδιασμούς Λάτση και αφού του παρέδωσε εκ νέου το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ, είναι έτοιμη τώρα να προχωρήσει μονομερώς στην πώληση του 15% αν όχι και όλης της συμμετοχής της (30%) στα ΕΛΠΕ και να αφήσει εκεί κυρίαρχο του παιχνιδιού, τον όμιλο Λάτση.

Άλλωστε κυκλοφορεί έντονα η πληροφορία ότι οι μετοχές του Λάτση, στα ΕΛΠΕ, δηλαδή της Paneuropean, είναι υποθηκευμένες σε ξένη τράπεζα έναντι δανείου 650 εκ. ευρώ, δάνειο που δεν γνωρίζουμε ούτε γιατί ελήφθη, ούτε που κατευθύνθηκε και επομένως μπορεί η πώληση του μεριδίου Λάτση, εξαιτίας αυτής της υποθήκευσης, να ήταν εξ’ αρχής ανέφικτη, εκτός και αν το δάνειο και η υποθήκευση των μετοχών έγιναν εσκεμμένα μετά την συμφωνία των δύο πλευρών για πώληση του 51% των ΕΛΠΕ και όπως λένε οι κακές γλώσσες, με το υποθηκευμένο δάνειο να βρέθηκαν τα σχετικά ποσά που πρόσφατα κατευθύνθηκαν από τη Lamda Development στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για να εκκινήσουν οι διαδικασίες στο άλλο σκάνδαλο της πώλησης του Ελληνικού.

Και κάτι για το Ελληνικό

Από που προήλθαν τα κεφάλαια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου 650 εκ. ευρώ της Lamda Development, η οποία έχει αναλάβει το έργο του Ελληνικού;

Έχει ελέγξει την προέλευση των κεφαλαίων η κυβέρνηση;

Μήπως, όπως λένε πάλι οι κακές γλώσσες, προέρχονται από το δάνειο της Paneuropean που ελήφθη και με την υποθήκευση των μετοχών του Λάτση στα ΕΛΠΕ;

Γιατί, επίσης, έφυγαν από το έργο του Ελληνικού οι πολυδιαφημισμένοι Άραβες και Κινέζοι επενδυτές;

Τέλος, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development φτάνει μόνο για να πληρωθούν οι δύο δόσεις για την αγορά οικοπέδου;

Το 1,5-2 δις που χρειάζονται για να ξεκινήσει το έργο στο Ελληνικό με τα σχετικά έργα υποδομής από που θα βρεθεί; Θα πούμε εμείς από που θα βρεθεί. Οι Τράπεζες που θα πάρουν χαριστικά 10 δις εγγυήσεις του Δημοσίου, από το πακέτο ασφαλείας των 37 δις, για να τιτλοποιήσουν  τα “κόκκινα” δάνεια τους, οι ίδιες αυτές χρεοκοπημένες τράπεζες θα ανοίξουν ειδικά για τον Λάτση, ανοικτή πιστοληπτική γραμμή ύψους έως 2 δις ευρώ και κατά πληροφορίες μιά μόνο τράπεζα θα διαθέσει 900 εκ. ευρώ.

Όλα για το μεγάλο αφεντικό!

Αυτή είναι η Ελλάδα όπως θα έλεγε και ο αρχιμάγειρας Κ. Σημίτης! Ως πότε;

 

Κ.Τ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας