Ως κλέφτες Αμερικανοί βετεράνοι στην Καμπούλ: Μυστική αποστολή για διάσωση συνεργατών

611

Μία ομάδα βετεράνων πολέμου έχει στήσει μυστική επιχείρηση στην Καμπούλ για τη διάσωση Αφγανών συμμάχων τους υπό τον φόβο νέων επιθέσεων από τους Ταλιμπάν.

Ανάμεσά τους «Πράσινοι Μπερέδες» και διοικητές της επίλεκτης ομάδας SEAL, συμμετέχουν σε μυστική αποστολή επιχειρώντας να απομακρύνουν με ασφάλεια τους Αφγανούς συμμάχους τους από την Καμπούλ εν μέσω χάους στην αφγανική πρωτεύουσα και υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.

Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο συνεχίζει την εκκένωση Αφγανών πολιτών παρά την απειλή μιας ακόμη επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος, λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 13 Αμερικανούς στρατιώτες και 170 άλλους πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», ομάδα Αμερικανών βετεράνων πολέμου στο Αφγανιστάν βρίσκεται στην Καμπούλ σε εθελοντική αποστολή, μεταφέροντας πολίτες στο αεροδρόμιο.

Η ομάδα περιλαμβάνει συνταξιούχους των «Πράσινων Μπερέ» και πρώην διοικητές των επίλεκτων δυνάμεων SEAL που θέλουν να βοηθήσουν τους Αφγανούς κομάντο που τους στάθηκαν στον πόλεμο.

Επιχειρούν μέσα στο βαθύ σκοτάδι συνοδεύοντας Αφγανούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Συνεργάζονται κρυφά με στρατιώτες στο αεροδρόμιο οι οποίοι αψηφούν τις εντολές που έχουν λάβει για να μην επιτρέψουν σε κανέναν την είσοδο.

Με τον κωδικό πρόσβασης «ανανάς», γινόταν η αναγνώριση στις πύλες του αεροδρομίου.

Τώρα όμως έχουν αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης αφού μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης για την αποστολή τους.

Η εθελοντική αποστολή των Αμερικανών βετεράνων στο Αφγανιστάν έρχεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να απομακρύνει έως και χίλιους Αμερικανούς και χιλιάδες Αφγανούς από την Καμπούλ μέχρι το βράδυ της Τρίτης, που λήγει η προθεσμία εκκένωσης που έχουν ορίσει οι Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεχτεί πυρά για την στρατηγική του στο Αφγανιστάν ξεκαθαρίζοντας ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί.

Την Πέμπτη, ο 78χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έδωσε μία λίστα με τα ονόματα των ευάλωτων Αφγανών στους Ταλιμπάν.

Η διοίκησή του πίστευε αφελώς ότι οι Ταλιμπάν θα βοηθούσαν στην εκκένωση των πολιτών που περιλαμβάνονταν στη λίστα, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Για το λόγο αυτό ανέλαβε δράση η ομάδα των Αμερικανών βετεράνων πολέμου στην Καμπούλ . Για να σώσει κρυφά εκατοντάδες στρατιώτες των Αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων και τις οικογένειές τους που τους βοήθησαν στον πόλεμο.

Η αποστολή τους ονομάζεται «Pineapple Express» (Ανανάς Εξπρές)

Πολλοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έδειχναν φωτογραφίες από ανανά στα κινητά τους για να τους αναγνωρίσουν οι Αφγανοί κομάντο.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό ήταν στο Αφγανιστάν και πώς έφτασαν εκεί, αλλά μερικοί από τους εμπλεκόμενους μίλησαν χθες στο αμερικανικό δίκτυο «ABC News» για την μυστική αποστολή τους εξηγώντας ότι απλά δεν μπορούσαν να αφήσουν τους συντρόφους τους πίσω.

«Απλώς θέλω να βγάλω τους ανθρώπους μου έξω», λέει ένας από τους βετεράνους στρατιώτες, ενώ άλλος υποστήριξε ότι οι Αφγανοί σύμμαχοί τους είχαν πιο ανεπτυγμένο το αίσθημα της Δημοκρατίας από κάποιους Αμερικανούς.

«Οι θαρραλέες προσπάθειές τους έχουν σώσει εκατοντάδες Αφγανούς πολίτες», γράφει η Daily Mail επισημαίνοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του έχουν αμαυρώσει την αποστολή εκκένωσης λέγοντας απλά σε ορισμένους Αμερικανούς πολίτες και σε συμμάχους τους να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ενώ απορρίπτουν βίζα για άλλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας