Ψευδεπίγραφη η αναφορά για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

1640
αναφορά

Δήλωση του Γιάννη Δούκα Μέλους της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.

Άλλη μία κοροϊδία σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επιχειρείται με την εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας.

Με την εγκύκλιο το Υπουργείο υποστηρίζει ότι επανέρχεται η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ίδια η εγκύκλιος με ότι αναφέρει αναιρεί τη δυνατότητα επεκτασιμότητας μιας κλαδικής σύμβασης καθώς:

  1. Τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπέγραψε τη σύμβαση θα πρέπει να απασχολούν πάνω από το 51% των εργαζομένων στον κλάδο.
  2. Στην τελευταία φράση της εγκυκλίου αναφέρεται επί λέξει «Σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της και της συνακόλουθης αδυναμίας τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας, η επέκταση της συλλογικής σύμβασης δεν είναι δυνατή».

Με απλά λόγια αν οι εργοδοτικές επιχειρήσεις που απασχολούν το 51% των εργαζόμενων στον κλάδο δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης η επεκτασιμότητα δεν θα ισχύει και ακόμη χειρότερα αν η εργοδοτική οργάνωση για οποιονδήποτε λόγο δεν παρουσιάσει το μητρώο μελών της και πάλι το Υπουργείο δεν θα παίρνει απόφαση για την επέκταση της σύμβασης σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να κοροϊδεύει, να επαναφέρει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να προχωρήσει στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να επαναφέρει την ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης σε περίπτωση συρροής (π.χ. στο μισθωτό που ισχύουν ταυτόχρονα δύο συλλογικές συμβάσεις μία κλαδική και μία επιχειρησιακή να υπερισχύει η καλύτερη) και να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 €.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας