Ψάχνουν ρευστότητα στα ομόλογα, εγκαταλείπουν την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

1085
ομόλογα

Τριάντα δισ. υπό… προϋποθέσεις είναι το απόθεμα ασφαλείας στα κρατικά ταμεία σύμφωνα με διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος σκιαγραφεί και την πορεία που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση για την παροχή ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ, ενώ αποκαλύπτει ότι παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις περί ρευστότητας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με στόχο να δανειστεί άλλα 4 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή που το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να καθησυχάσει διαρρέοντας ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 30 δισ. ευρώ, ο  Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις αγορές ομόλογων προχωρώντας σε δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους.  Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2020 το Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 4,5 δισ. ευρώ μέσω 15ετών και 7ετών ομολόγων

Ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, υπό το βάρος της πανδημίας, αλλάζει στρατηγική και:

  1. Εγκαταλείπει έναν προηγούμενο στόχο μείωσης του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων κατά 5 δισ. ευρώ. Έτσι το συνολικό ύψος των Εντόκων Γραμματίων θα ξαναφθάσει τα 12,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, όσο ήταν δηλαδή και την προηγούμενη χρονιά.
  2. Επανεξετάζει το αρχικό πλάνο του προϋπολογισμού περί πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,7 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς το Δημόσιο είχε αποπληρώσει πρόωρα άλλα 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, καθώς τα δάνεια αυτά συνεχίζουν να εκτοκίζονται με υψηλότερο επιτόκιο.

Από τις παραπάνω κινήσεις, μαζί με τα στοιχεία που είχε δώσει πρόσφατα ο Χρήστος Σταϊκούρας, προκύπτει ότι στο τέλος του 2020 τα αποθεματικά του Δημοσίου θα κυμαίνονται στα 30 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ληφθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι τότε.

Πιο αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει  ότι το αποθεματικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανέρχονταν σε 36,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, συγκεκριμένα:

  • 10,2 δισ. ευρώ ταμειακά υπόλοιπα κεντρικής κυβέρνησης,
  • 10,7 δισ. ευρώ αποθεματικά φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και
  • 15,7 δισ. ευρώ κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για το λεγόμενο μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο έχει σχηματιστεί από την τελευταία δόση του ESM, και τα υπερπλεονάσματα των προηγούμενων ετών. Η εκταμίευση τους όμως απαιτεί την έγκριση των επίσημων δανειστών της χώρας

Οι διαρροές αυτές έρχονται τη στιγμή που τα στοιχεία της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία προβλέπουν ύφεση 9,7% για το 2020, αρκετά υψηλότερη από το χειρότερο σενάριο που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, με την ανάκαμψη να μετατίθεται, πλέον, για το 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας