Χωρίς Σχέδιο Β-«κτυπάει» πάλι το ΜέΡΑ 25

1856
σχέδιο

Σε άρθρο του στην εφημερίδα των Συντακτών*, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης  Βαρουφάκης καλεί σε Παλλαϊκή Συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου.  Επειδή συμφωνούμε κατ’ αρχάς  με τον στόχο, αλλά θεωρούμε ότι τόσο από  το άρθρο όσο και από τον στόχο λείπει ένα περίπου 50%, μπορούμε εδώ, μέσω μιας  κριτικής, να συμπληρώσουμε και να εκθέσουμε το 50% που κατά την γνώμη μας λείπει. Εν ολίγοις, η Παλλαϊκή  Συστράτευση δεν οφείλει μόνο να αποφύγει το 5ο μνημόνιο, αλλά και να βγάλει την χώρα από την βαθιά κρίση που την έχουν βάλει τα άλλα τέσσερα μνημόνια. Και αυτά και τα δύο χρειάζονται το γνωστό ΣΧΕΔΙΟ Β.

Αν πάλι μετά την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στην οποία για ένα εξάμηνο, ηγήθηκε ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ 25, ξαναγυρνάμε σε μια τακτική; μετασχηματισμού της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, ένα ΣΧΕΔΙΟ Α, για να αποφύγουμε το 5ο μνημόνιο, τότε σημαίνει ότι δεν έγινε κατανοητό, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε γιατί δεν είχε ένα ΣΧΕΔΙΟ Β.  Ένα ΣΧΕΔΙΟ δηλαδή, που να μπορούσε όχι μόνο  να αποφύγει τα μνημόνια, αλλά και να ξεπεράσει  την κρίση και την βαθιά ύφεση, με τις ίδιες  δυνάμεις της χώρας.  Κατόπιν τούτων, αν και η ανάλυση του Βαρουφάκη  είναι σωστή, ότι οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε ένα 5ο μνημόνιο – το πιο επώδυνο όλων- χωρίς ριζική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, οι προτάσεις επί της κεντρικής τους σημασίας, θυμίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα εκείνης της εποχής (και στο ευρώ θα μείνουμε, και τα μνημόνια θα καταργήσουμε, και την Ε.Ε. θα αλλάξουμε). Όπως και να το πάρει κανείς, η Λαϊκή μνήμη δεν έχει εξασθενήσει τόσο πολύ και πιθανόν αυτή, να μην είναι η κατάλληλη πολιτική ούτε για το αυτοτελές κομματικό  συμφέρον του Μέρα 25.

Ερχόμενοι στο άρθρο, όντως όλα δείχνουν ότι  Ελλάδα μάλλον επιστρέφει σε διψήφια ύφεση και σε  διψήφιο δημόσιο έλλειμμα όπως γράφεται από τον παλιό υπουργό οικονομικών.  Προσθέτοντας εμείς και το εξωτερικό έλλειμμα, ξαναγυρνάμε στην γνώριμη κατάσταση του 2009-2010, με τα δίδυμα ελλείμματα αλλά με και πολύ μεγαλύτερο δημόσιο χρέος. Οδεύουμε  ολοταχώς για την αγκαλιά του ΕΣΜ… και φυσικά των νέων μνημονιακών υποχρεώσεων…  Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτά κ. Βαρουφάκη.

Στην ανάλυση, το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι ότι το 2010 δεν διασώσαμε από μεγάλες ζημιές,  μόνο τις γαλλογερμανικές τράπεζες με την αποδοχή και από μέρους μας την προσποίηση ότι το κράτος δεν χρεοκόπησε, αλλά και τις αμερικανικές. Γιατί τότε στα χέρια αυτών των τραπεζών, υπήρχαν τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου και η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους δεν ήταν στις προθέσεις των ΗΠΑ και της τότε κυβέρνησής τους, των δημοκρατικών. Φυσικά ένα άλλο σημείο που δεν αναφέρεται στην ιστορική αναδρομή των μνημονίων στο συγκεκριμένο άρθρο, είναι ότι η μονομερής χρεοκοπία μας οδηγούσε αυτόματα και στην έξοδο από το ευρώ.

Ερχόμαστε όμως στις επτά προτάσεις που μας καλεί ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 να συμφωνήσουμε για να δημιουργηθεί η Παλλαϊκή Συστράτευση, και μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε μαζί με όλο το άρθρο, που παρατίθεται στο τέλος. Η μόνη ουσιαστική πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε στην Ε.Ε. για να αποφύγουμε το 5ο μνημόνιο, είναι θεωρητικά η 1η πρόταση: «Έως να αναδιαρθρωθεί βαθιά το ελληνικό δημόσιο χρέος και προχωρήσει στην πράξη ο επιμερισμός των βαρών της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, βέτο σε κάθε Eurogroup και σύνοδο κορυφής».

Ωραία, αλλά ο ίδιος μας έχει εξηγήσει και έχουμε δει και στον κινηματογράφο χάριν  στον Γαβρά και έτσι εμπεδώσαμε πολύ καλά το ζήτημα, ότι στην Ε.Ε.  έχουμε να κάνουμε περισσότερο με συμμορία εκβιαστών και κοινών απατεώνων παρά με πολιτικούς. Αν λοιπόν και αυτοί μας βάλουν βέτο  μέσω Ε.Κ.Τ. τι θα κάνουμε; Στην κατάσταση που θα είναι η χώρα στα τέλη του χρόνου, όπως γράφει ο Γ. Βαρουφάκης, με ύφεση -10% έως -15%, και με κρατικό έλλειμμα -15%, δεν θα χρειάζονται και πολλά, για να μας κάνουν όχι μόνο την κηδεία, αλλά και τον επιτάφιο στο βαθμό που δεν είμαστε αποφασισμένοι για Δραχμή. Θα μας ζητάνε να βγάλουμε τα πλεονάσματα που έχουμε υπογράψει -άμα αρχίσουμε τα βέτο-  και με τα παραπάνω, αλλά και άλλα τόσα για να βγάλουμε τα σπασμένα, αλλιώς θα μας κλείσουν τις τράπεζες κλπ κλπ, το έργο είναι γνωστό, το έχετε δει. Τώρα το πόσο θα επιτρέπεται νομικά, ποσώς που τους ενδιαφέρει, αρκεί να έχουν τα 2/3 του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ., που άλλωστε  στους 25 του συμβουλίου οι έξι είναι η πρόεδρος και οι διορισμένοι, δηλαδή μας έχουν.  Ο ίδιος ο Γραμματέας του Μέρα  25, μας έχει αποδείξει αυτό και που και  εμείς πιστεύαμε. Μπροστά στην συμμορία της Κομισιόν, του Eurogroup, και της Ε.Κ.Τ., οι γκάγκστερ του Αλ. Καπόνε ήταν μια παρέα παιδιών των λουλουδιών.

Και τέτοιοι γκάγκστερ δεν παίρνουν από απειλές, ιδίως μέσα στο σπίτι τους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και η Ε.Κ.Τ. που είναι ένας από αυτούς τους θεσμούς, μάλλον δεν θα μας κάνει το τραπέζι. Αυτοί θα   μας πάρουν και το τελευταίο ψίχουλο και θα μας καταδικάσουν σαν τον   Γιάννη Αγιάννη, όπως το έκαναν ήδη πολλάκις και δεν πρόκειται και στο μέλλον να έχουν τους ενδοιασμούς του Ιαβέρη και να αλλάξουν την αρχιτεκτονική του ευρώ, δηλαδή να αυτοκτονήσουν για εμάς.

Για αυτό  όντος πρέπει να υπάρξει μια Παλλαϊκή Συστράτευση για την αποτροπή του πέμπτου μνημονίου και για την έξοδο από την κρίση, μόνο που πρώτο της σημείο, δεν μπορεί να είναι το βέτο, αλλά το ΣΧΕΔΙΟ Β που θα αρχίζει ως  μονομερής παύση πληρωμών και  έξοδο από την οικία αυτής της  παρέας των γκάνγκστερ και των  εκβιαστών, την ΟΝΕ και το Ευρώ.

Όλο το άρθρο του Γραμματέα του Μέρα 25 εδώ:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας