Χριστουγεννιάτικα δακρυγόνα κατά χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο του Παρισιού

1559
δακρυγόνα

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της σχεδιαζόμενης από τη γαλλική κυβέρνηση συνταξιοδοτικής κατεδάφισης συγκρούστηκαν σήμερα, Σάββατο, με την αστυνομία στο Παρίσι καθώς η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ορισμένες ομάδες διαδηλωτών.

Οι επιθέσεις της αστυνομίας κατά διαδηλωτών έγιναν στην διάρκεια της διαδήλωσης κατά των κατεδαφίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Γαλλικά συνδικάτα πραγματοποιούν απεργίες σε όλη τη χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου εκφράζοντας την οργή τους για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, των τρένων και αποκλείοντας δρόμους, παράλληλα με την υποστήριξή τους σε άλλες διαδηλώσεις.

Σήμερα Σάββατο «κίτρινα γιλέκα» -ένα μεγάλο κίνημα που γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο ως αντίδραση στο υψηλό κόστος ζωής– ενώθηκαν με ένα συλλαλητήριο χιλιάδων ανθρώπων εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Επεισόδια και ένταση

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών κοντά σε τουριστικά σημεία όπως το μουσείο σύγχρονης τέχνης Κέντρο Πομπιντού, όπου ορισμένοι διαδηλωτές είχαν προσπαθήσει να στήσουν οδοφράγματα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλα σημεία, αν και τα πνεύματα έμοιαζαν να ηρεμούν προς το τέλος του απογεύματος.

Ο Ζερόμ Ροντρίγκες, μια φυσιογνωμία του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», τραυματίστηκε στο μάτι, αν και δεν είναι προσώρας σαφές πώς τραυματίστηκε.

Ο Ροντρίγκες τυφλώθηκε στο ίδιο μάτι νωρίτερα φέτος στη διάρκεια προηγούμενης διαδήλωσης.

Το δίκτυο μεταφορών της Γαλλίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα σε όλη τη χώρα και στο Παρίσι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του χρόνου, και σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι στο μετρό επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στον Μακρόν προκειμένου να εγκαταλείψει τη μεταρρύθμιση.

«Είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε αρκετά» είπε ο Λοράν Τζεμπαλί, εκπρόσωπος του συνδικάτου Unsa για τον κλάδο του μετρό ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας